Home » Travelling » Emiratele Arabe Unite – viziune si extravaganta

Emiratele Arabe Unite – viziune si extravaganta

Publicat: 14.08.2008
Zgarie-norii plutitori isi fac loc in vecinatatea cladirilor ponosite, iar navele mari de croaziera impart Golful Persic cu barcile pescaresti din lemn. Un tinut arid, asemenea planetei Dune a lui Frank Herbert, in care mirodenia pentru care multi sunt dispusi sa plateasca pretul suprem nu e altceva decat petrolul...

Cu mai bine de o jumatate de secol in urma, de-a lungul coastei Golfului Persic isi duceau viata, de pe-o zi pe alta, pescarii si cautatorii de perle. In anii `40, petrolul avea sa schimbe cursul istoriei. Casele care stateau sa se darame s-au preschimbat in cladiri futuriste gratie unor seici care nu s-au lasat prinsi in mirajul aurului negru si au intocmit un plan de rezerva, care sa le asigure un trai bun si dupa epuizarea resurselor naturale. Conducatorii au pariat totul pe o singura carte: turismul, o miza care avea sa aseze Emiratele Arabe Unite printre tarile cele mai dezvoltate ale lumii.

Plaje artificiale, sporturi extreme si… perle

Turismul se concentreaza in jurul intinderilor de nisip. Daca dunele desertului sunt rezervate celor putini care se incumeta sa le strabata, nisipul cald al plajelor ii rasfata pe toti: de la turistii care vor sa se bronzeze intr-un colt uitat de lume, pana la cei care prefera confortul oferit de un sezlong luxos.

Si totusi, Emiratele n-au excelat, in trecut, la capitolul „plaje”, dispunand de o fasie ingusta de nisip pe coasta Golfului Persic. Emirul din Dubai a venit atunci cu ideea construirii unor plaje artificiale in forma de palmier, mult mai practice decat intinderile de nisip circulare. Asa s-au nascut Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali si Palm Deira, unde vedetele din lumea intreaga s-au inghesuit sa cumpere proprietati. Emiratele Arabe Unite sunt acum cunoscute in lumea intreaga multumita conditiilor optime pentru jet ski, snorkeling, scuba diving si kiteboarding.

Diferentele de natura cultura dintre romani si locuitorii Emiratelor ar putea sa-ti sugereze sa uiti, pentru cateva zile, de plaja si sa incerci sa descoperi stilul de viata al gazdelor. In loc de obisnuitele excursii cu camile in desert, poti organiza o iesire la pescuit impreuna cu localnicii, care inca mai folosesc barci din lemn si instrumente vechi de secole. S-ar putea sa faci rost, astfel, si de o perla. Aceste pietre semipretioase erau cautate si apoi valorificate de localnici inca din Antichitate. Aproape la fel de interesanta pare a fi supravegherea construirii unei corabii. Localnicii nu se folosesc de planuri, fac masuratorile „dupa ochi” si au doar instrumente simple. Crearea unui vas de mari dimensiuni dureaza chiar si zece luni, dar unul mai mic e gata in aproximativ o luna.

Cladirile SF din Dubai

Nimic nu pare a fi imposibil pentru seicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum care, dupa hotelul subacvatic de lux Hydropolis, partiile acoperite de la Ski Dubai, hotelul Burj al Arab si cea mai inalta cladire din lume, Burj Dubai, si-a propus acum sa construiasca Dynamic Tower, un zgarie-nori rotitor de 420 m, ale carui 80 de etaje se vor invarti continuu si independent in jurul unui centru fix din ciment. Cladirea va fi gata pana in 2010. Cinci ani mai tarziu va fi finalizat si Dubailand, cel mai mare parc de distractii din lume, care se va intinde pe o suprafata de 278 kmp, fiind chiar mai mare decat Bucurestiul.

Abu Dhabi, unul dintre cele mai bogate orase ale lumii

Pe locul pe care, in 1761, niste pescari aveau sa-l boteze Abu Dhabi („fiul gazelei”) se afla astazi capitala Emiratelor Arabe Unite, unul dintre centrele mondiale ale afacerilor cu petrol. In ciuda cladirilor moderne care rasar necontenit, localnicii, care nu cred neaparat in modernizarea zonei, ii indeamna pe turisti sa contemple edificiile vechi, adevarate simboluri istorice. Palatul Qasr al Hosn are mai bine de doua secole si se lauda cu titlul de cea mai batrana constructie din piatra din Abu Dhabi. Aici isi are sediul Fundatia Culturala, care organizeaza expozitii de fotografie si de obiecte traditionale. Capitala adaposteste parcuri imense, cum este recent inauguratul Khalifa Park, in valoare de 50 milioane dolari americani, care are propriul sau acvariu. Spiritul ecologic i-a indemnat pe localnici sa construiasca, la marginea Capitalei, un oras nepoluant de 50.000 locuitori. In interiorul acestuia circulatia autoturismelor va fi interzisa.

Cand sa mergi in Emiratele Arabe Unite si cat te costa?

Agentii de turism iti vor recomanda, cel mai probabil, perioada mai – octombrie, daca le vei spune ca ai in plan un concediu care sa includa cocktailuri pe plaja si bai in apa calda a Golfului Persic. Din iunie si pana in septembrie, din cauza temperaturilor foarte ridicate, multe dintre hoteluri isi ajusteaza preturile pentru a atrage clienti. Inainte sa platesti pentru sejur, verifica sa nu se intersecteze cu Ramadanul, care cade, in 2008, intre 1 si 30 septembrie. Vizitatorilor li se cere sa nu manance, sa nu bea si sa nu fumeze in spatii publice de la rasaritul soarelui si pana la apus. Pe perioada sarbatorii insa preturile sunt mult reduse.

Romanii au inceput, si ei, sa prinda gustul excursiilor exotice, iar agentiile de turism au intuit acest lucru si si-au imbunatatit oferta. Pentru Emiratele Arabe Unite exista excursii de 4 zile (400 euro/persoana), 7 zile (800-2.000 euro/persoana) sau de Revelion (1.700-2.000 euro/persoana). Daca va ganditi sa mergeti pe cont propriu, trebuie sa stiti ca exista zboruri directe Bucuresti – Dubai. Pretul unui bilet dus-intors este de aproximativ 700 euro.

FACT

  • Cele sapte Emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm al Qaiwain, Ras al Khaimah si Fujairah) au o suprafata totala de 83.600 kmp. Potrivit CIA World Factbook, populatia Emiratelor Arabe Unite este de aproximativ 5 milioane locuitori si inregistreaza cel mai mare dezechilibru din lume, din punctul de vedere al repartitiei pe sexe: numarul barbatilor este de 2.18 ori mai mare decat cel al femeilor! Peste trei sferturi din locuitori sunt straini.
  • Internetul nu e la indemana oricarui localnic. Preturile sunt de peste 10 ori mai mari decat in Romania, iar multe dintre site-uri au continutul cenzurat. In aceasta categorie intra tot domeniul .il, alocat Israelului, paginile web pornografice sau antiislamice, retele sociale ca hi5 si Yahoo! Personals, site-urile care critica Emiratele sau cele de torrenti. Blocate sunt si toate serviciile VoIP, ca de exemplu Skype.
  • Localnicii folosesc henna pentru a-si vopsi parul si pentru a-si face tatuaje temporare. Turistii pot beneficia, contra cost, de astfel de tratamente cosmetice.
  • Femeilor care doresc sa se bronzeze in costum de baie li se recomanda plajele private ale hotelurilor.
  • Abu Dhabi va gazdui un Mare Premiu de Formula 1, din 2009. Circuitul seamana cu cel de la Monaco.
  • Cursele de camile sunt considerate sport traditional. Exista 15 circuite in cele sapte emirate.

Afla mai multe despre Dubai din articolele Descopera

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu gest
Ignaz Semmelweis: Pionierul igienei moderne și Salvatorul Mamelor. Cum a schimbat un medic istoria medicinei cu un simplu ...
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Oamenii de știință au creat cele mai subțiri spaghete din lume
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Kim Jong Un a avertizat că țara sa nu a fost niciodată mai aproape de un război nuclear
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Într-un celebru oraș antivaccinist, malaria face ravagii printre copii
Uber a lansat opțiunea XXL
Uber a lansat opțiunea XXL
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Ionel Brătianu, regele neîncoronat care a condus România din umbră şi s-a iubit cu nora lui Cuza şi cu Regina Maria
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Orașul din România în care va fi construită o fabrică de baterii de 50 de milioane de euro
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Într-o biserică din Elveția, holograma lui Iisus oferă sfaturi credincioșilor
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li se vor da răspunsuri”
Rebecca Lee Crumpler, prima femeie de culoare medic. „Cu siguranță, dacă femeile nu pun întrebări medicilor, nu li ...
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia deja în 1913”
România în Al Doilea Război Balcanic. „Am avut norocul să dăm peste bulgari istoviți, altfel înregistram Turtucaia ...
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
O nouă teorie a dezvăluit forma fotonilor
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Pământul se încălzește în cel mai rapid ritm din istoria măsurătorilor
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Holera, „mirosul morții” și Nicolae Iorga
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia Domnului”
Hattie McDaniel, prima persoană de culoare recompensată cu Oscar. „Am făcut ce am putut. Restul…am lăsat în voia ...
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?
Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?