5. Fu Hao – 1 200 i.H.
Consoarta a imparatului Wu Ding din dinastia Shang, Fu Hao a fost, in acelasi timp, mare preoteasa si general de razboi. Recent, mormantul sau a fost descoperit intact sub ruinele orasului Yin, capitala dinastiei Shang. Fu Hao a ajuns sa fie cunoscuta istoricilor datorita legendelor iscriptionate pe artefactele stravechi chineze. Conform acestor date, Fu a condus nenumarate campanii militare pe teritoriul Chinei, in urma cu aproape 3 milenii si jumatate. Regatul Tu a luptat contra celor din Shang timp de multe generatii pana cand, intr-un final, Fu Hao i-a masacrat intr-o singura batalie. Temuta femeie general si-a condus trupele la razboi contra statelor vecine Yi, Qiang si Ba, invingand de fiecare data. In fruntea celor 13 000 de luptatori de elita Shang, Fu Hao a fost cel mai puternic lider militar din China acelor vremuri.
4.Ahhotep I – 1 600 i.H.
Ahhotep I a fost o figura istorica atat de importanta in cadrul Regatului cel Nou Egiptean, incat este considerata de istorici drept fondatoarea de drept a celei de-a 18 dinastii. Ahhotep a avut o lunga si influenta existenta in rolul de regenta, obtinut dupa moartea tatalui sau, reusind sa isi convinga cei doi fii, Kamose si Ahmose I, sa unifice Egiptul dupa perioada ocupatia hixosilor. Tot ea a fost cea care a instituit legea prin care se oferea ajutor financiar veteranilor egipteni retrasi din serviciul militar. De asemenea, a facut eforturi de a readuce in Egipt fugarii din timpul razboaielor, a pacificat Regatul Superior al Egiptului si a expulzat toti rebelii de la curtea faraonilor. Ahhotep a trait pana la varsta de 90 de ani si a fost ingropata cu mari onoruri alaturi de fiul sau Kamose, in orasul sacru Teba.
3. Ioana d’Arc – 1412-1431 d.H.
Fecioara din Orleans este considerata astazi drept cea mai importanta figura din intregul Ev Mediu al Frantei. Tanara taranca analfabeta a insistat sa ajunga in fata viitorului rege, Charles al VII-lea, pentru a-l determina pe acesta sa reia ofensiva contra englezilor din timpul Razboiului de 100 de ani. Ioana a afirmat de nenumarate ori ca auzea voci pe care le interpreta ca fiind de origine Divina, voci care-i porunceau sa mobilizeze atat nobilimea cat si masele de tarani in lupta pentru eliberarea Frantei de sub dominatia engleza. Timisa sa conduca trupele franceze care asediau cetatea din Orleans, Ioana d’Arc a reusit sa o cucereasca in doar 9 zile. Dupa alte cateva victorii in serie, ea a contribuit la incoronarea regelui Charles VII la Catedrala de la Rheims. Ioana este, de asemenea, singura persoana din Evul Mediu european care, la varsta de doar 17 ani, a ajuns sa comande armata unei tari intregi. In ciuda unor rani suferite la gat si cap, a continuat sa insufleteasca si sa imprime curaj trupelor franceze. A fost declarata eretica si arsa pe rug in urma unui proces fals. Acest proces a fost declarat nul de catre Biserica Catolica, iar Ioana a fost canonizata in anul 1920.
2. Zenobia – Secolul 3 d.H.
Septimia Zenobia a guvernat Siria intre anii 250-270 d.H. Aceasta razboinica a nisipurilor calarea in fruntea armatelor sale imbracata in armura, fara sa tina cont de caldurile ucigatoare are verii. A reusit, astfel, sa infranga multe legiuni romane trimise impotriva sa de catre imparatul Claudius. De fapt, pagubele provocate romanilor au fost atat de mari incat acestia s-au retras din Asia Mica. Triburile arabe, Armenia si Persia s-au aliat cu Zenobia iar aceasta s-a autoproclamat Regina a Egiptului. Imparatul Aurelian si-a trimis cele mai bune legiuni contra Zenobiei dar a fost nevoie de 4 ani de lupte si asedii inainte ca romanii sa ocupe Palmyra. Zenobia, alaturi de alte 9 regine razboinice au cazut prizoniere si au fost purtate prin Roma in cadrul unei parade de razboi. Aurelian a exilat-o pe Zenobia la Tibur. Fiicele sale s-au maritat cu influenti nobili romani, iar linia sa a continuat sa fie influenta in Roma Antica pentru urmatorii 300 de ani.
1.Regina Tamara a Gruziei – 1184-1213 d.H.
Regina Tamara (apare in unele surse drept Tamar) a fost fiica regelui gruzin Giorgi III. Datorita evidentelor sale calitati de lider, tatal sau a declarat-o regina succesoare inca din anii copilariei. Dupa moartea Regelui Giorgi, Tamar si-a castigat o reputatie de lider desavarsit si a fost denumita de catre supusii sai drept :“Rege al regilor si regina a reginelor”. Regatul Georgiei din Caucaz a fost martor, in timpul domniei sale, la aparitia si consolidarea Islamului in acesta zona de confluenta a marilor culturi si religii. Tamar a jucat un rol decisiv pe scena istoriei atunci cand a devenit comandanta militara a ostilor gruzine. In timpul domniei sale Georgia a ajuns la apogeul dezvoltarii sale politice, culturale si economice. Intre anii 1201-1203 Georgia a ocupat si anexat orasele armene Ani si Dvin. In 1204, armata condusa de Tamar a ocupat orasul Kars pentru ca, in acelasi an, regina sa aiba un rol decisiv in fondarea Imperiului din Trebizonda (astazi provincia Trabzon din Turcia). Regina Tamar a zdrobit, rand pe rand, armatele persane, arabe si tatare, aflate atunci la apogeu, care amenintau granitele Georgiei. Si in prezent, Regina Tamara este cea mai iubita personalitate istorica in Georgia.
10. Gudit – 960 d.H.
Gudit, cunoscuta in Istorie si sub numele de Judit. Yodit sau Esato, a fost o regina de rit iudaic care acondus Etiopia. Regina neagra a etiopienilor din tinuturile de Nord ale tarii, Gudit s-a facut remarcata prin numeroase distrugeri si masacre. Astfel dupa ce a ras de pe fata pamantului regatul rival din Axum (Orasul sacru al Etiopiei), Gudit s-a angajat in distrugerea tuturor monumentelor artistice si bisericilor construite de membrii dinastiei precedente Axumite, care erau la randul lor, erau descendenti directi ai Reginei din Shaba. Faptele ai au fost pastratepana in zilele noastre in cadrul traditiior orale transmise in cadrul comunitatilor nomade de pastori etiopieni. Conform cronicilor vremii, Gudit l-a ucis pe ultimul imparat Axumit si i-a luat tronul pe care l-a stapanit timp de 40 de ani. Gudit a jefuit si a distrus fortareata Debre Damo, care continea deopotriva trezoreria si inchisoarea folosita de regii etiopieni.
9. Trieu Thi Trinh – 225 d.H.
Trieu a fost o vajnica luptatoare vietnameza din secolul al III-lea care a rezistat cu succes atacurilor inteprinse de fortele chineze ale Regatului Wu din timpul invadarii Vietnamului. Trieu s-a nascut in districtul Trieu Son din provincia Thanh Hoa. aflata in prezent in nordul statului vietnamez. Inca din timpul nasterii sale Vietnamul era deja cucerit si controlat de Regatul Wu, unul dintre cele trei regate chineze de la acea vreme. Ramasa orfana de la frageda varsta de 6 ani, Trieu a fost crescuta ca o sclava de catre fratele sau si sotia acestuia. La 20 de ani Trieu evadeaza si fuge in adancul junglelor unde cunoaste diversi maestri de arte martiale. Marcata negativ de asprimea si violenta cu care soldatii Wu conduceau tara, micuta vietnameza organizeaza si antreneaza o mica armata compusa din 1 000 de barbati si femei. Trieu Trinh reuseste sa elibereze Vietnamul de opresorii chinezi si se inscauneaza singura drept regina conducatoare. Onorata drept “Mama a natiuniii vietnameze Trieu isi conducea trupele in lupte calare pe un elefant, imbracata intr-o armura din aur si inarmata cu doua sabii.
8.Boudicca – Primul secol al erei noastre
Boudicca a fost nimeni alta decat legendara regina celtilor din insulele britanice care a condus o rascoala de proportii contra fortelor de ocupatie ale Imperiului Roman. In clipa mortii sale, sotul Boudiccai a lasat regatul acesteia pentru a-l conduce alaturi de fiicele lor – situatie traditionala in lumea celtilor, dar cu care romanii nu au fost deloc de acord. Astfel, dupa moartea regelui, armatele romane au ocupat si anexat, pur si simplu, micul regat celtic cu capitala la Norfolk-ul de azi. Ca un semn suplimentar de cruzime, romanii au biciuit-o pe Boudicca, dupa care au silit-o sa priveasca violarea in public a fiicelor sale de catre legionarii romani. Revansa reginei nu a intarziat. Aleasa conducatoare a armatelor de catre supusii sai, alaturi de triburile vecine celtice, Boudicca a inregistrat succes dupa succes masacrand armatele roman trimise impotriva sa. Razbunatoarea regina a distrus orasul roman Camulodnum (azi Colchester). Tacitus scrie ca la indemnul ei celtii nu luau nici un prizonier ucigand orice invadator roman capturat. Dio Cassius spune, la randu-i, ca toate femeile nobile romane cazute in mana reginei celtilor erau decapitate, dupa care sanii le erau retezati si bagati in gura… Ironic, regina Boudicca, marea rebela anti-imperialista, a fost declarata eroina nationala de catre …Imperiul Britanic din perioada coloniala.
7.Surorile Trung – secolul I d.H.
Vajnicele rebele vietnameze, surorile Trung, au reusit sa stavileasca invazia chinezilor timp de trei ani, in primul secol al erei noastre. In prezent, alaturi de regina Trieu, sunt eroinele nationale ale Vietnamului. Cele doua surori s-au nascut in timpul indelungatei ocupatii chineze a Vietnamului care a durat aproape 1 000 de ani. Dupa eliberarea satului natal, cele doua razboinice au adunat o mica armata compusa predominant din femei care si-au pierdut sotii si copiii in lupte sau sclavie. In decurs de doar cateva luni, mica armata a reusit sa elibereze o mare parte a tinuturilor vietnameze. Surorile Trung au fost alese in unanimitate drept regine ale Vietnamului. Din acesta postura de conducere, cele doua au respins atacurile chinezilor timp de peste doi ani dar, in cele din urma, chinezii au trimis o armata imensa. Legendele spun ca adversarii au intrat complet goi in batalia finala cu scopul de a le intimida astfel pe curajoasele femei luptatoare. In ciuda unei rezistente eroice, chinezii au reusit sa invinga. Pentru a evita violul cu care erau amenintate de catre generalii chinezi, precum si umilinta anilor de sclavie, cele doua surori eroine s-au sinucis aruncandu-se impreuna in raul Hat.
6. Artemisia I din Caria – Secolul 5 i.H.
Artemisia, conducatoarea Ioniei in secolul i.H., a ramas in istorie drept un aliat militar de nadejde al vechilor persani. Este cel mai bine amintita datorita particiciparii sale la batalia de la Salamina, de partea persanilor . Regina Artemisia in persoana l-a sfatuit de nenumarate ori pe regele persan Xerxes I sa nu se avante intr-o lupta pe mare impotriva grecilor. Xerxes nu a luat-o, insa, in seama si a trimis-o sa comande cinci nave persane in timpul bataliei din luna septembrie a anului 480 i.e.n. In timpul luptei, grecii erau gata sa-i captureze nava dar, dand dovada de o ingeniozitate iesita din comun, Artemisia a improvizat pe moment un plan cu care a reusit sa se salveze. Ea a lovit si scufundat cu propria-i nava o alta nava persana, strigand in acelasi timp la greci ca s-a razgandit si va lupta de acum de partea lor. Acestia crezand-o au lasat-o in pace, astfel incat Artemisia s-a putut intoarce in siguranta in tabara persana. De pe un deal, Xerxes ,care vazuse intreaga manevra , a crezut ca Artemisia a scufundat o nava greceasca si a reusit apoi sa scape de urmaritori. La apusul zilei, regele persan a fost plin de aprecieri la adresa sa si a declarat :” barbatii mei s-au transformat in femei, iar femeile mele in barbati…Astazi a fost o zi ciudata”.Artemisia, spre deosebire de generalii persani, a continuat sa-l sfatuiasca pe Xerxes sa se retraga in Asia Mica. Acesta a refuzat si, in consecinta, a suferit infrangeri zdrobitoare.