Evenimentul catastrofal a distrus aproape orice forma de viata subacvatica – de la scoici uriase la alge si fitoplancton – ingropandu-le pe acestea pe fundul marii si dand, astfel, nastere zacamintelor de petrol.
„Cercetatorii banuiau de mai multa vreme ca activitatea vulcanica din adancul oceanelor este responsabila de extinctia in masa de acum 93 de milioane de ani. Cu toate acestea, dovezile de care aveau nevoie pentru a-si sustine teoria erau foarte putine”, sustine Steven Turgeon, cercetator la Universitatea Alberta din Canada.
Turgeon a analizat mai multe roci din America de Sud si din centrul Italiei, roci datand din perioada Cretacicului, care a durat de acum 145 de milioane de ani pana in urma cu 65 de milioane de ani, in cautarea unor indicii.
„Atunci cand vulcanii subacvaticii au inceput sa erupa, ei au aruncat in apa cantitati imense de metale, asa cum este osmiul – vizibil astazi in rocile studiate -, alaturi de substante organice. Atunci cand plantele au murit, aceasta ploaie organica a golit, pratic, oceanele de oxigen. Un astfel de eveniment este capabil sa distruga orice forma de viata din apa marilor si a oceanelor”, sustine acelasi Turgeon.
Sursa:National Geographic