O analiza post-mortem a creierului acesteia i-a uimit pe cerecetatori: in afara de cateva semne minore ale unei afectiuni asociate cu declinul abilitatilor mintale la persoanele in varsta, acesta se afla intr-o stare surprinzator de buna.
“Toata lumea sa astepta sa descopere la un creier in varsta de peste 100 de ani, o multime de probleme”, declara Gert Holstege, profesor la Groningen University. “Este primul caz de creier batran care nu are afectiunile obisnuite ale varstei”.
In 1972, Henrikje van Andel-Schipper, atunci in varsta de 82 de ani, a anuntat Universitatea din Groningen ca isi va dona corpul in scopuri stiintifice. Acesteia i-au fost testate abilitatile cognitive la varsta de 112 si 113 ani. In ciuda problemelor de vedere pe care le avea, Van Andel s-a prezentat mai bine decat majoritatea persoanelor cu varste cuprinse intre 60 si 75 de ani.
Studiul prezinta un interes deosebit pentru cercetatori, cu atat mai mult cu cat ocazia de a studia un creier atat de batran este foarte rara.
Van Andel a fost operata la varsta de 100 de ani de cancer la san si a murit la 115 ani, din cauza unui cancer stomacal.
S-a nascut in 1890, cantarind foarte putin la nastere, ceea ce a facut-o pe mama sa sa creada ca nu va supravietui.
Sotul acesteia a decedat in 1959, insa cei doi nu au avut copii impreuna.
Se pare ca longevitatea s-a transmis pe linie genetica, insasi mama ei traind pana la varsta de 100 de ani. Intrebata care este secretul ei, aceasta a raspuns: “Respirati.”
Sursa: Discovery