Numele lui John Downer va suna cunoscut? Este unul dintre cei mai renumiti realizatori de documentare „cu animale“, celebru pentru inventivitatea sa. Camuflajele nascocite de el pentru a filma cu „camera ascunsa“ fel de fel de animale, surprinzandu-le comportamentul firesc, nedistorsionat de prezenta omului, au reprezentat, pentru lumea operatorilor de film, o revolutie. Camerele, a caror functionare este comandata de la distanta, au fost ascunse in interiorul unor mulaje ce imitau obiecte si fiinte familiare salbaticiunilor, astfel incat acestea sa nu se simta amenintate la apropierea de obiectiv. Camere deghizate in testoase, bolovani, hipopotami se misca incolo si incoace prin savana, prinzand in obiectiv scene netrucate din viata vietuitoarelor. La fel de spectaculoase sunt filmarile realizate cu ajutorul camerelor fixate pe aeromodele sau chiar pe spinarea unor pasari.
Dar, pentru filmul Tiger – Spy in the Jungle, din care au fost extrase imaginile prezentate in acest articol, John Downer a mai facut un pas (ce pas? – un salt!) inovator. A angajat cativa operatori ale caror servicii nimeni nu se gandise pana atunci sa le foloseasca. Cine credeti ca a filmat aceste miscatoare scene intime din viata unei familii de tigri? Cine s-ar fi putut apropia atat de mult de animalele salbatice incat sa ajunga cu camera de luat vederi chiar sub nasul lor? In mod cert, nici un om. Atunci? Atunci, s-a recurs la un echipaj special, pentru a cara de colo-colo camerele telecomandate: patru operatori de exceptie, inteligenti si anume antrenati – patru elefanti! Da, elefanti indieni care, dupa un dresaj specializat, sub indrumarea unor experti in materie (asa-numitii mahout – conducatori de elefanti), au invatat sa apuce cu grija, cu ajutorul trompei, camerele de luat vederi deghizate in buturugi si trunchiuri de copaci si sa le transporte cu grija, fara a le zgaltai, pana in vecinatatea tigrilor, a leoparzilor, a maimutelor si a cainilor salbatici care populeaza Parcul National Pench.
Rezultatul? Un extraordinar film documentar, avandu-i in rolurile principale pe membrii unei familii de tigri. Din distributie mai fac parte numeroase specii de mamifere si pasari asiatice, toate evoluand in decorul junglei indiene, unde „intriga“ filmului se confunda cu insasi existenta lor. Supravietuirea aproape miraculoasa a tuturor celor patru pui de tigru, viata lor din ziua cand au deschis ochii si pana la varsta adulta, drama ranirii parintilor lor intr-o lupta cu un alt tigru, jocurile puilor si descoperirea lumii sunt bucati de realitate, felii de viata adevarata, adanc emotionante, a caror cunoastere n-ar fi fost posibila fara ajutorul celor mai neasteptati vanatori de imagini care au cutreierat vreodata jungla: elefantii indieni.
Foto: John Downer Productions