„Fortareata numita si Tjaru sau Tharo, este situata in apropierea Canalului Suez si servea ca avanpost pentru respingerea atacurilor venite dinspre Peninsula Sinai. Aceasta a fost construita in urma cu peste 3000 de ani si reprezenta un important punct strategic pentru faraonii egipteni”, declara Mohamed Abdel-Maqsoud, unul dintre oficialii Consiliului Suprem al Antichitatilor din Egipt.
„Acesta este singurul loc prin care se putea trece pe uscat din est spre Egipt. Drumul era strabatut nu numai de armate dar si de comerciantii acelor vremuri”, subliniaza si Fayza Haikal, profesor de arheologie si egiptologie la Universitatea Americana din Cairo.
Printre ruine, arheologii au descoperit basoreliefuri reprezentand mai multi faraoni celebri, printre care Thutmoses al II-lea, Seti I sau Ramses al II-lea, ceea ce dovedeste inca odata importanta capitala a fortaretei.
„Toti monarhii antici au trecut pe aici. Iar acest lucru este dovedit de imaginile si inscriptiile descoperite recent”, declara Mohamed Abdel-Maqsoud.
Fortareata a rezistat timp de milenii si datorita dimensiunilor sale gigantice, cu ziduri lungi de 500 de metri si fortificatii late de 250 de metri. „Cu asemenea sistem defensiv, intarir de prezenta Nilului, trebuie sa fi fost extrem de greu sa ataci Egiptul”, este de parere Maqsud.
Pe langa turnurile inalte de 20 de metri, arheologii au descoperit si urmele unor granare imense, ceea ce dovedeste faptul ca Tharu era capabila sa aprovizioneze cu apa si alimente o armata numeroasa.
Conform surselor istorice, fortareata Tharu nu a fost cucerita niciodata, ea rezistand cu succes in fata tuturor atacurile venite din exterior.
„Ca sa poti trece neobservat pe aici trebuia sa te tarasti pe coate si genunchi. Este singurul mod in care aveai o sansa sa treci nevatamat”, concluzioneaza Mohamed Abdel-Maqsoud.
Sursa: National Geographic