Trichobatrachus robustus isi poate rupe singura oasele, pentru a putea declansa un mecanism de aparare in momentul in care este atacata: gheare asemanatoare cu cele ale pisiscilor. Biologii de la Harvard sunt convinsi ca aceasta bizarerie s-a dezvoltat ca urmare a unei nevoi de autoaparare.
Aceasta caracteristica a mai fost identificata la alte 9 broaste din 11, apartinand speciei Astylosternus genus, majoritatea traind in Camerun.
Ghearele sunt ascunse, fiind inconujurate de o retea de tesut conjunctiv. Colagenul este cel care mentine legatura intre varful ascutit al ghearei si o mica parte a osului din varful degetului.
Celalalt capat al ghearei este conectat la un muschi. In momentul in care animalul este atacat, isi contracteaza acest muschi, care activeaza mecanismul de aparare.
Ghearele acestor broaste sunt asemanatoare la prima vedere cu cele ale pisicilor, insa mecanismul de actionare al acestora este unic la vertebrate. O alta caracteristica este faptul ca acestea sunt alcatuite din os, si nu contin keratina ca in cazul altor specii care beneficiaza de un mecanism de aparare similar.
Studiul ciudatelor reprezentante ale amfibienilor se afla in plina desfasurare, iar cercetatorii declara ca nu ar fi surprinsi sa descopere si capacitatea de regenerare in cazul acestei specii.
Sursa: New Scientist