“Rezultatele testelor noastre nu sunt de natura sa ne ingrijoreze inca, cu toate acestea, demostreaza ca periculosul pesticid dispare foarte greu din mediul inconjurator, iar prezenta lui in tesuturile pinguinilor, care in Antarctica sunt in varful lantului trofic, sugereaza faptul ca alte substante periculoase pentru vietatile din oceane pot afecta generatii intregi de pasari si pasari marine”, afirma intr-un comunicat oficial Dr. Heidi Geisz, conducatorul expeditiei antarctice a Institutului din Gloucester Point.
Toti cercetatorii care au studiat impactul DTT-ului asupra mediului inconjurator considera ca acesta rezulta in continuare din topirea ghetarilor, datorita faptului ca acest pesticid a fost depozitat in gheata formata in deceniile trecute. Astfel, ajuns in oceane DTT-ul era absorbit de fitoplancton, iar din acest fitoplancton, urmand cursul lantului trofic, acest pesticid se acumuleaza in grasimea pasarilor marine, a focilor si a balenelor.
“Asa am descoperit DTT-ul in tesutul gras al pinguinilor Adelie antarctici. Nu gasisem pana atunci urme de DTT in aer, nici in zapada sau in apa oceanului, dar cand am analizat apa topita direct din ghetari, am descoperit periculosul pesticide”, declara in continuare D. Geisz.
Echipa a masurat nivelul de DTT din mostre luate din grasimea a 12 pinguini si a descoperit substanta in 27 de oua din doua locuri de cuibarit ale pinguinilor Adelie din Antarctica.
“Cu toate acestea, suntem bucurosi ca am constatat o scadere a nivelului de DTT comparativ cu anii precedenti, cand intregi populatii de pasari marine au fost distruse de acest pesticid”, continua Dr. Geisz.
Sursa: Discovery Channel