Mormantul care a fost datat in jurul anului 700 e.n. continea ramasitele unei femei. Oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta a fost ruda unei capetenii locale sau o mare preoteasa a unui cult pagan din timpul in care Anglia nu fusese inca trecuta sub influenta crestinismului.
Stephen Sherlock, coordonatorul intregului santier arheologic este convins ca femeia respectiva indeplinea ambele prerogative : aceea de conducator militar si cea de lider spiritual, functii comune femeilor din acea perioada, cand rolul matriarhatului era puternic marcat in societatea precrestina.
Bijuteriile descoperite asupra sa constau in pandative, inele, agrafe si nenumarate brose, pe langa acestea s-au descoperit numeroase pumnale si un exemplar perfect conservat de Langseax, o sabie de tip anglo-saxon prevazuta cu un singur tais. Mormantul este prevazut cu un pat pe care era asezat cadavrul si construit intr-o forma rectangulara , total neobisnuita pentru cercetatori, fiind pana in prezent singurul mormant din Marea Britanie cu o asemenea forma. Tot acest mormant detine recordul celui mai bogat mormant descoperit in Marea Britanie.
Arheologul Mike Pitts este ferm convins ca necunoscuta este nimeni alta decat un personaj de legenda, faimoasa Eanfled sotia regelui Oswiu. Presupunera sa se bazeaza pe descoperirea insemnelor regelui Oswiu pe armele din mormant.
Sursa: Discovery