Studiul, realizat de cercetatorii de la Universitate din California, Berkeley, a scos la iveala faptul ca artistii de muzica rap s-au indepartat de versurile inceputului acestui gen muzical, cand cel mai adesea transmiteau avertismente asupra pericolelor consumului de droguri. "Studiul arata ca, la inceput, muzica rap fie nu vorbea deloc de droguri, fie transmitea mesaje impotriva consumului", a spus profesorul Denise Herd, coordonator al studiului. "Deci, in mod intrinsec, muzica rap nu este neaparat asociata cu aceste teme", a adaugat aceasta.
Dupa ce au analizat 341 de versuri din cele mai populare melodii lansate in perioada 1979 – 1997, cercetatorii au descoperit ca numarul referirilor la droguri a crescut de sase ori.
Din cele 38 de melodii cele mai populare lansate in perioada 1979 – 1984, numai patru includeau referiri la droguri. Pana la sfarsitul anilor ’80, numarul referirilor la droguri au crescut cu 19%, iar dupa 1993 – cu 70%.
Versurile care descriu consumul de droguri nu numai ca au devenit mai frecvente, dar si contextul s-a schimbat, de la ingrijorare fata de distrugerile provocate de fenomen la o portretizare mai pozitiva.
De exemplu, melodia White Lines, a lui Grandmaster Flash, inregistrata in 1983, avertizeaza ca drogurile "ucid creierul", insa melodiile mai recente ale unor rapperi precum 50 Cent (As the World Turns) promoveaza cocaina si heroina ca lucruri pozitive.
"Este un trend alarmant, pentru ca artistii de muzica rap sunt modele de viata pentru tineri, mai ales pentru cei din zonele urbane", a spus Herd, care a adaugat ca muzica rap contine un anumit cod, inteles doar de tineri, de aceea parintilor le este dificil sa controleze fenomenul. De exemplu, printre cuvintele care semnifica "marijuana" se numara "broccoli" (broccoli), "trees" (copaci) si "chronic" (cronic).
Studii anterioare au aratat ca muzica rap este unul dintre genurile cu cea mai rapida dezvoltare in cultura populara americana contemporana si joaca un rol important in cultura tinerilor.
Sursa: MEDIAFAX