La studiu, coordonat de profesorul Paul Borm, de la Universitatea Zuyd din Olanda, au participat 10 voluntari. O parte dintre acestia au fost inchisi intr-o camera unde au respirat vapori emanaţi de un motor diesel, ceilalţi au respirat, intr-o alta camera, aer proaspat.
Pe timpul experimentului si inca o ora dupa incheierea acestuia, voluntarilor li s-au efectuat encefalograme.
Persoanele care au respirat vapori emisi de un motor diesel au manifestat un stres cerebral dupa doar 30 de minute de expunere. Stresul cerebral a continuat si timp de o ora dupa incheierea experimentului.
Studii precedente au stabilit deja ca nanoparticulele din acesti vapori pot patrunde pana in creier. Insa este pentru prima data cand cercetatorii au demonstrat impactul inhalarii acestui tip de vapori asupra creierului.
Potrivit specialistilor, este vorba de stresul oxidativ provocat de depunerea particulelor pe ţesuturi, fenomen similar celui remarcat la pacienţii cu Alzheimer sau Parkinson.
Concentraţia vaporilor utilizaţi in acest experiment a fost cea mai mare care se poate intalni in mediul inconjurator sau la slujba, au spus cercetatorii.
50% din masinile utilizate in Europa au motoare diesel. In Franţa, in 2005, 71% dintre vehiculele achiziţionate aveau motoare diesel, doar 10% dintre acestea fiind echipate cu filtre de particule.
Toate noile modele diesel vor avea nevoie de un filtru de particule incepand cu jumatatea lui 2009, conform unei decizii a UE pentru reducerea emisiilor poluante pe teritoriul uniunii (norma europeana Euro 5).
Sursa: MEDIAFAX