Formarea acesteia, in oceanul Antarctic, reprezinta una dintre cele mai importante schimbari de clima din istoria Pamantului. Temperaturile inregistrate in trecut, nu contin nici o dovada a faptului ca apa oceanului s-ar putea raci in prezent, dar sugereaza o usoara incalzire a acesteia, prezentand o imagine confuza asupra intregului sistem climatic, care a fost de-alungul timpului un mister pentru paleoclimatologie.
In prezent, doctorul Carrie Lear impreuna cu echipa sa de cercetatori din Cardiff, au prezentat noi recorduri de temperaturi folosind un noroi foarte vechi de pe albia marilor din Tanzania si din estul Africii. Invelisul chimic, care acopera varful capetelor unor animale micute, numite “foraminiferi” (forami), a scos la iveala faptul ca temperatura din apa oceanului a scazut cu 2,5 grade Celsius.
Doctor Lear a declarat: “Forami sunt un instrument excelent pentru studiul climei din trecut, ajutandu-ne sa invatam despre viitorul schimbarilor climatice si despre efectul de sera. Aceste noi probe ajuta la rezolvarea unui puzzle foarte vechi in privinta cresterii calotei glaciare fata de efectul racirii globale, putand anticipa climatul din viitor, fiind in aceeasi linie cu modelul simulat”.
Expertii vor continua sa faca cercetari asupra unor probe esentiale, in privinta racirii globale, cu ajutorul foramilor.
Sursa: sciencedaily.com