O echipa de arheologi germani si peruani au scos la lumina zilei piata circulara, cu un diametru de 14 metri, care era ingropata sub o alta piesa de arhitectura, in ruinele cunoscute sub numele de Sechin Bajo, in Casma, la aproximativ 360 kilometri de Lima. Langa piata au fost descoperite o friza cu un luptator inarmat cu un cutit si trofee.
"Este o descoperire impresionanta; comunitatea stiintifica si arheologica este foarte fericita", a declarat Cesar Perez, cercetator la Institutul National de Cultura din Peru, coordonator al proiectului. "Ar putea modifica datele despre istoria tarii", a spus acesta.
Inainte de descoperirea de la Sechin Bajo, arheologii au crezut ca citadela peruana Caral este una dintre cele mai vechi structuri din emisfera vestica, aceasta avand o vechime de aproximativ 5.000 de ani.
Datarile anterioare au atribuit structurii Sechin Bajo vechimea de 3.600 de ani, dar exista in zona mai multe piese mai vechi decat noua piata. Specialistii spun ca mai exista patru sau cinci piete ingropate mai adanc, ceea ce inseamna ca structura a fost reconstruita de mai multe ori, poate la fiecare 100 – 300 de ani.
Sute de situri arheologice impanzesc Peru si multe dintre structurile aflate azi in ruine au fost construite de culturi care au precedat-o pe cea incasa, al carei apogeu s-a inregistrat in secolul al 16-lea, cu putin timp inainte de cucerirea spaniola. Specialistii se confrunta insa cu problema jefuitorilor de morminte.
Sursa: MEDIAFAX