Egiptenii antici aveau o adevărată obsesie pentru aur și, se pare, considerau că suferința umană este un preț mic de plătit pentru acest metal prețios. Cătușele grele dintr-o veche mină de aur de acum 2.300 de ani sugerează că unii muncitori au fost forțați să extragă aurul purtând lanțuri de fier la glezne, evidențiind cruzimea și lipsa de milă pe care s-a clădit imperiul egiptean.
Într-un nou studiu, arheologa Bérangère Redon explică faptul că exploatarea aurului a cunoscut o expansiune majoră în perioada ptolemeică, începută după cucerirea Egiptului de către Alexandru cel Mare, în 332 î.Hr. Această ultimă și cea mai lungă dinastie a Egiptului antic a fost inaugurată de Ptolemeu I, un general de încredere al lui Alexandru, iar în timpul domniei sale au fost deschise peste 40 de noi mine în tot regatul.
„Noua dinastie întemeiată de Ptolemeu I avea nevoie de aur pentru a finanța campanii militare în Mediterana, proiecte de prestigiu în străinătate și construcții monumentale în Alexandria, menite să reflecte puterea și bogăția sa”, scrie Redon.
Cea mai nordică mină de aur din această perioadă se afla la Ghozza și a funcționat în a doua jumătate a secolului al III-lea î.Hr. În acest sit au fost descoperite sute de cioburi de ceramică, numite ostrace, unele conținând inscripții despre plata muncitorilor.
În plus, absența unor clădiri păzite în satul minerilor din Ghozza sugerează că mulți dintre cei care munceau acolo erau muncitori liberi, nu sclavi.
Totuși, în ianuarie 2023, în sat au fost descoperite cătușele grele dintr-o veche mină. Acestea erau compuse din două seturi de lanțuri de fier, sugerând o realitate mult mai sumbră. Primul set conține șapte inele pentru picioare și două verigi de lanț, iar al doilea include patru verigi și fragmente din două inele.
„Aceste lanțuri nu erau destinate restrângerii animalelor, deoarece pentru acest lucru se foloseau de obicei funii. În schimb, erau concepute pentru uz uman, iar mersul cu ele ar fi fost lent și epuizant, mai ales din cauza greutății lor”, explică Redon.
Oricât de îngrozitor ar suna, nu este surprinzător că egiptenii antici foloseau muncă forțată în minele de aur. Textele istorice ale scriitorului Agatharchides din secolul al II-lea î.Hr. descriu scene asemănătoare: „Cei care sunt condamnați la această muncă, și sunt foarte mulți, au toți picioarele legate și lucrează neîncetat, atât ziua, cât și pe tot parcursul nopții.”
Așadar, deși unii dintre minerii din Ghozza par să fi fost muncitori liberi, realitatea pentru mulți dintre cei care asigurau aurul Ptolemeilor a fost mult mai crudă, scrie IFL Science.
„Dincolo de măreția bogăției Egiptului și de munții impunători ai Deșertului de Est, se ascunde o istorie de exploatare. Aurul extras din aceste mine a finanțat ambițiile conducătorilor Egiptului, dar prețul uman plătit a fost uriaș”, scrie Redon.
Studiul a fost publicat în revista Antiquity.
Marele Zid Chinezesc ar putea fi mult mai vechi decât s-a crezut până acum
Un eveniment de acum 110.000 de ani ar fi putut contribui la extincția neanderthalienilor
Ce au dezvăluit noi scanări CT despre mumia egipteană antică „Doamna Misterioasă”