Home » Natură » Oamenii de știință au descoperit rezervoare gigantice de magmă sub vulcani adormiți

Oamenii de știință au descoperit rezervoare gigantice de magmă sub vulcani adormiți

Publicat: 09.02.2025

Vulcanii, mult timp liniștiți din regiunea Cascadelor din nord-vestul Pacificului, sunt încă susținuți de rezervoare mari de magmă, conform concluziilor unei noi cercetări.

Descoperirile au implicații pentru monitorizarea vulcanilor înainte de erupție, au scris cercetătorii în lucrarea lor, publicată în revista Nature Geoscience.

Oamenii de știință au dezbătut dacă magma poate persista în scoarța superioară de sub vulcani pentru perioade lungi sau dacă se deplasează în aceste regiuni de mică adâncime cu puțin timp înainte de o erupție. Noul studiu sugerează că, cel puțin în munții Cascadelor, aceste rezervoare de magmă durează de mii de ani fără a provoca o erupție.

„Indiferent de frecvența erupțiilor, vedem corpuri magmatice mari sub mulți vulcani”, a declarat primul autor al studiului, Guanning Pang, cercetător postdoctoral în științele Pământului la Universitatea Cornell.

„Se pare că aceste corpuri magmatice există sub vulcani pe parcursul întregii lor vieți, nu numai în timpul unei stări active”.

Cu toate acestea, camerele de magmă descoperite în studiul actual nu sunt pregătite să provoace un dezastru; toate sunt doar parțial topite, fără suficientă porțiune lichidă pentru a declanșa o erupție, scrie LiveScience.

Implicații pentru monitorizarea vulcanilor înainte de erupție

Noile descoperiri vin grație unei actualizări a stațiilor de monitorizare seismică ale U.S. Geological Survey din Munții Cascadelor, care a permis lui Pang și coautorilor săi să urmărească undele cutremurelor îndepărtate în timp ce se deplasau pe sub alți vulcani din apropiere. Ei au observat o încetinire constantă a vitezei undelor seismice – uneori cu până la 70% – sub vârfurile vulcanice.

Aceste încetiniri sunt prea mari pentru a putea fi explicate prin factori precum temperatura, au scris cercetătorii. Undele se deplasează mai lent prin lichide decât prin solide, astfel încât rezultatele sugerează că se ascund rezervoare mari de magmă la o adâncime cuprinsă între 5 și 15 kilometri sub suprafață.

Rezervoarele de magmă nu sunt ca niște lacuri subterane de foc. Mai degrabă, sunt formate din roci poroase prin care se mișcă magma lichidă. Numai atunci când porțiunea de magmă lichidă depășește 35%, rezervorul are potențialul de a erupe.

Nicio dovadă că aceste rezervoare sunt pregătite pentru o erupție

Pang și colegii săi nu au măsurători directe ale procentului de magmă topită de sub acești munți, dar au calculat că acesta ar putea varia între 3% și 32%.

Chiar dacă topirea ar fi de 32%, aceasta nu prevestește neapărat o erupție, deoarece acest procent ar putea să se mențină în studiu timp de decenii sau să scadă, în funcție de condițiile locale.

În ambele cazuri, oamenii de știință nu văd nicio dovadă că aceste rezervoare sunt pregătite pentru o erupție, cum ar fi o intensificare a cutremurelor.

Cascadele sunt deosebit de bine monitorizate, dar cercetătorii au puține indicii despre ceea ce se întâmplă sub majoritatea vulcanilor din lume, au spus cercetătorii. Metode similare care utilizează stații seismice ar putea ajuta la obținerea unei imagini mai bune a ceea ce se află sub vulcanii din întreaga lume.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Cea mai intensă” erupție vulcanică observată vreodată pe satelitul Io al planetei Jupiter

O erupție vulcanică i-a făcut pe oamenii din Neolitic să sacrifice „pietre solare”

Topirea calotelor glaciare din Antarctica ar putea declanșa erupția vulcanilor

Activitatea vulcanică de pe Lună, mai recentă decât se credea

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase