Carnea roșie este asociată cu un risc crescut de demență, arată un nou studiu științific pe termen lung. Potrivit cercetătorilor, consumul zilnic, în medie, a unui sfert de porție de carne roșie procesată – aproximativ o jumătate de felie de bacon – înseamnă un risc cu 13% mai mare.
Descoperirile provin de la cercetători conduși de o echipă de la Harvard TH Chan School of Public Health din Boston și se bazează pe înregistrările a 133.771 de persoane din două baze de date privind sănătatea din SUA.
Participanții au fost urmăriți timp de până la 43 de ani, iar obiceiurile lor alimentare au fost corelate cu probabilitatea de a dezvolta demență.
Pe baza celor 11.173 de participanți care au dezvoltat demență pe parcursul perioadei de cercetare, cercetătorii au constatat că o medie de un sfert de porție sau mai mult de carne roșie procesată, consumată în fiecare zi – aproximativ o jumătate de felie de bacon – duce la un risc cu 13% mai mare de îmbolnăvire, comparativ cu cei care au mâncat doar o cantitate mică de carne roșie.
În plus, pentru fiecare porție suplimentară zilnică de carne roșie procesată – aproximativ un hot dog în plus pe zi – se accelerează îmbătrânirea cognitivă cu aproximativ 1,6 ani.
„Consumul mai mare de carne roșie, în special de carne roșie procesată, a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta demență. Reducerea consumului de carne roșie ar putea fi inclusă în orientările dietetice pentru promovarea sănătății cognitive”, scriu cercetătorii în studiu.