Antibioticele, antiviralele și vaccinurile ar putea fi folosite pentru a combate demența, potrivit unui studiu. Experții spun că folosirea medicamentelor aprobate pentru alte afecțiuni în procesul de tratare a demenței ar putea accelera găsirea unui „leac”, scrie The Guardian.
Se preconizează că numărul persoanelor care suferă de această boală la nivel mondial aproape se va tripla, ajungând la 153 de milioane până în 2050, fapt ce reprezintă o amenințare majoră la adresa sistemelor de sănătate și de asistență socială.
Experții spun că trebuie să existe mai multe eforturi pentru a vedea dacă medicamentele existente deja pe piață ar putea ajuta la prevenirea sau tratarea demenței.
Ben Underwood de la Universitatea din Cambridge a declarat: „Avem nevoie urgentă de noi tratamente pentru a încetini evoluția demenței, dacă nu pentru a o preveni. Dacă putem găsi medicamente care sunt deja licențiate pentru alte afecțiuni, atunci le putem introduce în studii și le putem pune la dispoziția pacienților mult, mult mai repede decât am putea-o face cu un medicament complet nou”.
Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge și Universitatea din Exeter au analizat date din 14 studii care au urmărit starea de sănătate a peste 130 de milioane de persoane și au implicat 1 milion de cazuri de demență. De asemenea, ei au analizat date privind prescripțiile medicale și au identificat mai multe medicamente care păreau a fi legate de riscul de demență.
În cadrul studiului, au constatat o „lipsă de coerență” în cercetările anterioare privind identificarea medicamentelor care ar putea modifica riscul de demență al unei persoane. Cu toate acestea, ei au găsit câțiva „candidați” care ar putea fi subiecții unor studii suplimentare.
O descoperire neașteptată a fost asocierea între antibiotice, antivirale și vaccinuri cu un risc redus de demență. Descoperirea susține ipoteza că unele cazuri de boală pot fi declanșate de infecții virale sau bacteriene.
Medicamentele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, s-au dovedit a fi, de asemenea, asociate cu un risc redus de demență. Inflamația este considerată din ce în ce mai mult drept un factor care contribuie semnificativ la o gamă largă de boli.
Studiul, publicat în jurnalul științific Alzheimer’s and Dementia: Translational Research and Clinical Interventions, sugerează că există o „plauzibilitate biologică” ca unele medicamente să fie testate în continuare.