Stimularea mușchilor cu un dispozitiv de electrostimulare musculară (EMS) în timpul antrenamentelor de forță poate duce la îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește forța și masa musculară în comparație cu antrenamentele tradiționale cu greutăți, conform unui nou studiu.
Publicată în European Journal of Applied Physiology, această meta-analiză a reunit 13 studii diferite, incluzând 374 de participanți în total, oferind astfel rezultate mai cuprinzătoare, cel puțin în teorie.
Autorii subliniază că dispozitivele de stimulare electrică neuromusculară (NMES) sunt accesibile, ușor de utilizat și disponibile la scară largă. Prin urmare, concluziile ar putea reprezenta o soluție practică pentru oricine dorește să-și îmbunătățească masa musculară.
Pe hârtie, ideea are sens. Antrenamentele de forță construiesc mușchi, în timp ce NMES este utilizat în mod obișnuit în recuperare pentru a preveni pierderea forței și a mobilității. Ambele metode sunt cunoscute pentru creșterea masei și a forței musculare. Așadar, cercetătorii s-au întrebat: de ce să nu le combinăm pentru rezultate optime?
Această întrebare a stat la baza meta-analizei, care a încercat să determine dacă efectele celor două metode sunt cumulative. Până acum, acest lucru rămăsese necunoscut, au menționat autorii.
„În condiții normale, creierul activează mușchii prin semnale transmise prin sistemul nervos. NMES imită acest proces prin livrarea de curenți electrici către nervi, determinând contracția mușchilor fără intervenția creierului. Practic, mușchii tăi se contractă involuntar”, explică Sudip Bajpeyi, coautor al studiului și profesor în cadrul Departamentului de Kinetoterapie al Universității din Texas, El Paso (SUA).
Studiile analizate au inclus combinații de NMES cu antrenamente de forță. Majoritatea erau studii clinice randomizate, cu participanți sportivi, dar și persoanele sedentare au fost bine reprezentate. Forța și masa musculară au fost evaluate la începutul și la sfârșitul fiecărui studiu, care a avut durate cuprinse între două și 16 săptămâni, scrie Futurism.
Deși nu este cea mai amplă meta-analiză, rezultatele au arătat o creștere semnificativă a masei și forței musculare prin combinarea antrenamentelor cu greutăți și stimularea electrică. NMES pare să activeze părți ale mușchilor care nu sunt complet utilizate în timpul exercițiilor tradiționale. Acest lucru este esențial, deoarece una dintre provocările antrenamentelor de forță este activarea corectă a mușchilor vizați, un aspect care necesită multă concentrare și disciplină.
Totuși, există un dezavantaj major: niciunul dintre studiile analizate nu a luat în considerare dieta participanților. Acest lucru este important, deoarece aportul adecvat de calorii și proteine este esențial pentru dezvoltarea masei musculare, după cum știu toți pasionații de fitness.
Pentru cei cu experiență la sală, această metodă ar putea fi utilă odată ce cercetările vor fi mai bine fundamentate. Însă, pentru începători, prioritatea rămâne învățarea corectă a exercițiilor și asigurarea unei alimentații adecvate.
Ce este tulburarea de depersonalizare? Medicii încă încearcă să deslușească misterul
Test de cultură generală. Ce este inflația?
Să fie o cască de stimulare a creierului răspunsul la depresie?
Bacteriile dăunătoare pot declanșa dureri în intestin, iar oamenii de știință au aflat de ce