Home » Știință » Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?

Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?

Publicat: 20.01.2025

Când un asteroid lovește Pământul, rezultatul inevitabil este o „dezordine cosmică”. Cel mai evident semn al impactului este formarea unui crater spectaculos, dar există și o a doua componentă importantă: ejecțiile, adică materialul care este aruncat în aer în urma impactului. Lucrurile devin interesante când ne gândim cât de departe pot ajunge aceste particule ejectate. Este posibil ca viața de pe Venus să ajungă acolo de pe Pământ?

Pot ejecțiile să ajungă la 10 kilometri altitudine? 100? 1.000? Având în vedere cât de mici pot fi aceste particule, aceste scenarii nu sunt deloc imposibile. Dar există o limită? Poate. Însă, înainte de a atinge această limită, unii oameni de știință susțin că particulele ar putea călători distanțe incredibile, poate chiar până la alte planete.

Și, mai surprinzător, o echipă de cercetători explorează ce ar putea transporta aceste ejecții. Ar putea viața de pe Venus să provină de pe Pământ?

Ar putea fi Pământul responsabil pentru viața de pe Venus?

Materialul ejectat de pe Pământ, de exemplu, ar putea conține urme de viață terestră. „Încercăm să aflăm cât de mult material ajunge pe Venus de pe Pământ și câte celule ar putea transporta acel material. Ce-ar fi dacă viața de pe Venus este, de fapt, transferată de pe Pământ, pentru că deja există viață aici?”, a explicat Emma Guinan, autoarea principală a unui studiu despre acest subiect și cercetătoare la Școala de Explorare a Pământului și Spațiului de la Universitatea de Stat din Arizona (SUA), în cadrul conferinței Uniunii Americane de Geofizică din 2024.

Guinan și echipa ei consideră că asteroizii care au lovit Pământul în ultimele miliarde de ani ar fi putut expulza material terestru, conținând celule vegetale sau organisme unicelulare, în spațiu. Dacă o mică parte dintre aceste celule i-a supraviețuit călătoriei prin spațiu, ele ar fi putut ajunge pe Venus. Mai mult, aceste celule ar putea fi încă active în atmosfera planetei.

„Din fericire, celulele tind să se grupeze în timpul transferului. Astfel, mai multe celule ar fi transferate simultan, nu doar una singură”, a spus Guinan.

Panspermia: teoria transferului vieții

Acest concept poartă numele de „panspermie”, care se referă la transferul vieții între diferite regiuni ale Universului. Deși sună exotic, teoria nu este deloc nouă. Unii oameni de știință cred chiar că viața de pe Pământ ar fi ajuns aici prin panspermie, venind din spațiul îndepărtat. Dar de ce se concentrează cercetătorii pe Venus? Descoperirea fosfinei, un compus al fosforului și hidrogenului, în atmosfera planetei este considerată un potențial indicator al prezenței vieții (cel puțin, așa cum o cunoaștem noi).

„Am descoperit că aproximativ 1 miliard de celule sunt transferate către Venus la fiecare miliard de ani”, a declarat Guinan. Asta nu înseamnă că în fiecare an o celulă ajunge pe Venus, deoarece impacturile care generează ejecții sunt rare. Este doar o medie teoretică.

Totuși, există o avertizare importantă: „Nu spunem că toate celulele sunt viabile. Nici măcar nu spunem că îi supraviețuiesc transferului sau atmosferei, ci doar că sunt transferate.”

În atmosfera lui Venus, unde aceste celule ar putea exista, se află o regiune situată între 45 și 60 de kilometri altitudine, cu temperaturi și presiuni atmosferice similare celor de pe Pământ. Deși aceste condiții par mai blânde în comparație cu restul planetei, atmosfera rămâne un mediu ostil pentru viață. „Toată lumea se întreabă: ‘Pot supraviețui microbii în astfel de condiții?’”, a adăugat Guinan.

Cum vom putea confirma viața de pe Venus?

Pentru ca teoria să aibă susținere, cercetătorii trebuie să răspundă la câteva întrebări esențiale. Pot celulele din ejecții să-i supraviețuiască transferului de la Pământ la Venus, în condițiile dure ale spațiului cosmic? Pot ele să-i reziste mediului atmosferic ostil al planetei, cu temperaturi extreme și un strat dens de nori? Pot aceste celule să se înmulțească în atmosfera venusiană?

Pentru a răspunde la aceste întrebări, Guinan susține că sunt necesare imagini în infraroșu și analize spectroscopice detaliate ale atmosferei lui Venus. Misiuni precum DaVinci și Veritas, planificate de NASA, ar putea aduce claritate, notează Space.com.

Dacă viața ar fi descoperită pe Venus, ar putea fi de origine terestră? Teoria sugerează o posibilitate intrigantă: prima noastră descoperire de viață extraterestră ar putea fi, de fapt, viață exportată de pe Pământ.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit o sursă radio care „nu ar trebui să existe”

Celebra sondă Gaia, oprită după 12 ani de cartografiere a Căii Lactee

Oamenii de știință au transformat trei ani de explozii solare în sunete

Astronomii au observat străfulgerări de raze X de la o gaură neagră supermasivă din apropiere

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase