Home » Cultură » Twin Peaks: ce se știe și nu se știe despre unul dintre cele mai populare producții TV. Mihail Gorbaciov i-a cerut lui George Bush să afle cine era criminalul Laurei Palmer

Twin Peaks: ce se știe și nu se știe despre unul dintre cele mai populare producții TV. Mihail Gorbaciov i-a cerut lui George Bush să afle cine era criminalul Laurei Palmer

Publicat: 19.01.2025

Twin Peaks este unul dintre serialele care au lăsat o amprentă semnificativă în domeniul producțiilor de televiziune. Co-creat de David Lynch și Mark Frost, acest serial inovator a fost difuzat pentru prima dată la 8 aprilie 1990, devenind rapid un fenomen cultural.

Plasat în orașul fictiv Twin Peaks, Washington, serialul, care a combinat elemente de mister, dramă și suprarealism, începe cu descoperirea șocantă a cadavrului reginei balului de absolvire a liceului, Laura Palmer, învelit în plastic și aruncat pe malul unui râu. Acest eveniment sumbru pregătește terenul pentru ca agentul special FBI Dale Cooper, interpretat de Kyle MacLachlan, să investigheze uciderea ei. Iar ceea ce se întâmplă nu este doar o căutare a dreptății, ci și o scufundare adâncă în complexitatea vieții unui orășel, unde fiecare locuitor ascunde secrete care se împletesc cu destinul tragic al Laurei.

Lynch și Frost au creat o poveste care transcende drama polițistă tipică, Twin Peaks fiind adesea creditat cu pionieratul unui nou gen de televiziune care include elemente de tip telenovelă cu horror supranatural, estompându-se granițele dintre realitate și fantezie.

Criticii au apreciat serialul ca fiind revoluționar pentru calitatea sa cinematografică, care includea o atenție meticuloasă la detalii vizuale și designul sunetului.

De asemenea, influența producției poate fi observată în succesele unor seriale ulterioare precum The X-Files, Lost și Stranger Things, care au împrumutat elemente din abordarea inovatoare a lui David Lynch privind structura narativă și dezvoltarea personajelor.

Mai mult, Lynch a fost adesea creditat cu transformarea irevocabilă a televiziunii, deschizând calea pentru acea epocă de aur reprezentată de The Sopranos (cu recursul său frecvent la secvențe de vis), The Wire, Breaking Bad și Mad Men.

„Pe măsură ce seria din urmă s-a dezvoltat”, scrie scrie bfi.org.uk, Lynch s-a trezit în mod clar că îi pasă, într-un mod lipsit de ironie, de personaje, care inițial au existat mai mult între ghilimele, introducând o profunzime a sentimentelor care va fi păstrată în producția sa ulterioară, mai matură. Trecând de la pilotul Twin Peaks din 1989 la prequel-ul său, Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992), suntem loviți de diferența bruscă de ton; scena din episodul pilot în care ni se cere să râdem de durerea adjunctului Andy Brennan (Harry Goaz) când se confruntă cu cadavrul Laurei Palmer (Sheryl Lee) pare insensibilă într-o manieră care nu are echivalent în filmul de mai târziu sau în oricare dintre eforturile teatrale ulterioare ale lui Lynch”.

În timp ce primul sezon a înregistrat audiențe solide, al doilea sezon s-a confruntat cu provocări după dezvăluirea ucigașului Laurei Palmer la jumătatea sezonului, decizia de a dezvălui acest punct cheie al intrigii ducând la o scădere a audienței.

În 1992, Lynch a extins universul Twin Peaks cu Twin Peaks: Fire Walk With Me, un film prequel de lung metraj care se adâncește în ultimele zile ale Laurei Palmer. Deși inițial a fost primit cu recenzii mixte, filmul a câștigat de atunci recunoaștere pentru narațiunea sa îndrăzneață și profunzimea emoțională. Filmul oferă un context crucial pentru personajul Laurei, explorând în același timp teme precum abuzul, dependența și trauma.

După ani de speculații cu privire la o potențială reînviere, Twin Peaks a revenit în 2017 cu Twin Peaks: The Return, difuzat pe Showtime, o serie limitată de 18 episoade care a readus multe personaje îndrăgite, introducând în același timp altele noi într-un peisaj narativ și mai suprarealist. Lynch a continuat să depășească limitele prin amestecarea genurilor și explorarea conceptelor abstracte legate de timp, memorie și identitate, o abordare a regizorului lăudată de critici.

Important de menționat este și faptul că Twin Peaks a fost inspirat de o crimă reală, crima nerezolvată a lui Hazel Drew, o tânără de 20 de ani al cărei cadavru a fost găsit plutind într-un iaz din Sand Lake, New York, în 1908.

Twin Peaks a fost unul dintre primele seriale care a dezvoltat un cult, în special pe internet. Telespectatorii care se conectau la grupurile de discuții Usenet, disecau fiecare episod, schimbau glume și păreri și chiar au creat un episod.

Legat de actrița care a personificat-o pe Laura Palmer, inițial David Lynch a decis să angajeze o amatoare din Seattle pentru a face pur și simplu pe mortul. Acea actriță a fost Sheryl Lee. Însă, la un moment dat, Lynch și-a dat seama că Lee chiar putea juca, astfel că a decis să creeze un rol special pentru ea – acela al verișoarei identice a Laurei, Maddy Ferguson, Lee intrând în distribuția Twin Peaks cu normă întreagă.

În cartea din 2014 Reflections: An Oral History of Twin Peaks de Brad Dukes, Jules Haimovitz (care a fost președinte și COO al Spelling Entertainment în perioada în care Twin Peaks era difuzat) spune că, în timpul difuzării serialului, a primit un telefon de la finanțatorul Carl Lindler care cerea să i se spună cine a ucis-o pe Laura Palmer. Lindler i-a spus lui Haimovitz că nu întreba pentru el, ci pentru președintele de atunci al Statelor Unite, George Bush, care, la rândul său, întreba pentru Mihail Gorbaciov, pe atunci lider al U.R.S.S.

În Germania, conform IMDb.com, rețeaua de radiodifuziune RTL a anulat show-ul după 20 de episoade din cauza audiențelor scăzute, deoarece rețeaua rivală SAT1 a dezvăluit publicului identitatea ucigașului Laurei înainte de difuzarea primului episod.

Regina Elisabeta a II-a a fost cunoscută ca fiind o fană a Twin Peaks, fiind celebră pentru faptul că a ales să urmărească serialul în loc să participe la un concert privat susținut de Paul McCartney de ziua ei. Informația a fost dezvăluită de Angelo Badalamenti, compozitorul serialului, care a povestit că, în timpul unei întâlniri cu McCartney, fostul membru The Beatles și-a exprimat dezamăgirea vizavi de alegerea reginei, care a preferat să se uite la Twin Peaks în locul să vină la concertul său.

Twin Peaks, care a fost nominalizat la mai mult de 12 premii Emmy, câștigând două, a fost clasat de TV Guide în Top 25 Cult Shows și Top 50 Television Programs of All Time și a fost numit unul dintre cele mai bune 100 de seriale din istoria televiziunii de către revista Time. Atmosfera stranie care a impregnat și a definit serialul a influențat alte seriale de televiziune, cum ar fi Dosarele X (1993-2002; 2016). În 2017, noi episoade din Twin Peaks – cu o mare parte din distribuția originală – au fost difuzate pe canalul de cablu Showtime.

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0098936/

https://www.imdb.com/news/ni58494930/

https://www.vulture.com/2017/05/surprising-twin-peaks-trivia.html

https://www.bfi.org.uk/sight-and-sound/features/how-twin-peaks-stretches-television-into-unknown

https://www.britannica.com/topic/Twin-Peaks-American-television-show

Vă mai recomandăm să citiți și:

David Lynch, regizorul Twin Peaks și Mulholland Drive, a murit la vârsta de 78 de ani

David Lynch, regizorul Twin Peaks, unul dintre cele mai iubite seriale. „Lynchian este sinonim cu filmul confuz”

Crima brutală care a inspirat serialul „Twin Peaks”, nerezolvată după mai bine de un secol

Mihail Gorbaciov, liderul iubit de Occident, dar detestat de propria sa țară

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Luna Pământului ar fi putut avea inele asemănătoare cu Saturn, sugerează un nou studiu
Luna Pământului ar fi putut avea inele asemănătoare cu Saturn, sugerează un nou studiu
Dormitul cu ochii deschiși, mai frecvent decât s-ar fi crezut
Dormitul cu ochii deschiși, mai frecvent decât s-ar fi crezut
O pată albă misterioasă care apare uneori în apropierea aurorei boreale a fost explicată pentru prima dată
O pată albă misterioasă care apare uneori în apropierea aurorei boreale a fost explicată pentru prima dată
Ce a ucis, de fapt, dinozaurii? Un nou studiu sugerează că cercetătorii s-au înșelat
Ce a ucis, de fapt, dinozaurii? Un nou studiu sugerează că cercetătorii s-au înșelat
Sulful lipsă din Univers s-ar putea afla în praf și pe pietricele
Sulful lipsă din Univers s-ar putea afla în praf și pe pietricele
Mit sau adevăr: Sunt frunzele de dafin aromate sau nu?
Mit sau adevăr: Sunt frunzele de dafin aromate sau nu?
David Lynch, regizor dar și pictor, designer de mobilier și susținător al meditației transcedentale
David Lynch, regizor dar și pictor, designer de mobilier și susținător al meditației transcedentale
Pentru prima dată în istorie, astronomii au observat formarea jeturilor unei găuri negre în timp real
Pentru prima dată în istorie, astronomii au observat formarea jeturilor unei găuri negre în timp real
Șeful de produs ChatGPT va fi martor în procesul intentat de Guvernul SUA împotriva Google
Șeful de produs ChatGPT va fi martor în procesul intentat de Guvernul SUA împotriva Google
SpaceX și Blue Origin, somate de Administrația Federală a Aviației să investigheze „accidentele” de la testele cu rachete
SpaceX și Blue Origin, somate de Administrația Federală a Aviației să investigheze „accidentele” de la testele cu ...
Jurnalul pierdut al iubitei engleze a lui Adolf Hitler, dezvăluit după 80 de ani
Jurnalul pierdut al iubitei engleze a lui Adolf Hitler, dezvăluit după 80 de ani
Născut în familia unui tâmplar, nu a avut bani să studieze. A ajuns mai târziu unul dintre marii INVENTATORI ai lumii. Din modestie, a refuzat titlul de nobil
Născut în familia unui tâmplar, nu a avut bani să studieze. A ajuns mai târziu unul dintre marii INVENTATORI ai lumii. ...
Banca Mondială a revizuit prognoza pentru România
Banca Mondială a revizuit prognoza pentru România
O înregistrare rară a unui concert al Ellei Fitzgerald din 1967, lansată în premieră
O înregistrare rară a unui concert al Ellei Fitzgerald din 1967, lansată în premieră
Cercetătorii au dezvoltat o tehnică prin care vaccinurile și medicamentele să nu mai aibă nevoie de refrigerare
Cercetătorii au dezvoltat o tehnică prin care vaccinurile și medicamentele să nu mai aibă nevoie de refrigerare
Apple Store, în sfârșit lansată în cea mai populată țară a lumii
Apple Store, în sfârșit lansată în cea mai populată țară a lumii
Oamenii de știință au găsit „lumi ascunse” adânc în mantaua Pământului
Oamenii de știință au găsit „lumi ascunse” adânc în mantaua Pământului
Când și cum s-au adaptat oamenii la viața în deșert?
Când și cum s-au adaptat oamenii la viața în deșert?