Home » D:News » Părinții chiar au copii favoriți, chiar dacă spun că nu este așa, arată un studiu

Părinții chiar au copii favoriți, chiar dacă spun că nu este așa, arată un studiu

Părinții chiar au copii favoriți, chiar dacă spun că nu este așa, arată un studiu
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 17.01.2025

Un nou studiu științific dezvăluie care frați dintr-o familie sunt mai susceptibili de a fi favorizați de părinți. Cercetătorii au descoperit că fiicele, copiii mai mari și cei care sunt mai conștiincioși sau mai cuminți sunt mai predispuși să primească tratament preferențial, scrie The Guardian.

Autorii studiului spun că rezultatele au implicații importante, adăugând că lucrările anterioare au sugerat că tratamentul diferențiat al fraților poate avea consecințe negative asupra dezvoltării copiilor, în special pentru cei care sunt mai puțin favorizați.

„Părinții și clinicienii ar trebui să fie conștienți de copiii dintr-o familie care tind să fie favorizați, ca o modalitate de a recunoaște tiparele familiale cu potențial dăunător”, scriu ei.

Frații mai mari au tendința de a fi favorizați de părinți

În studiul publicat în jurnalul Psychological Bulletin, Alexander Jensen și McKell Jorgensen-Wells, de la Universitatea Brigham Young din SUA, respectiv Universitatea Western din Canada, relatează modul în care au analizat datele dintr-o serie de surse – inclusiv din 30 de articole din reviste de specialitate – implicând 19.469 de participanți diferiți din SUA, Europa de Vest și Canada. Cei doi cercetători au luat în considerare ordinea nașterii fraților, sexul autodeclarat al acestora, temperamentul și personalitatea lor. Ei au analizat apoi dacă acestea au fost asociate cu diferite aspecte ale favoritismului parental.

În majoritatea cazurilor, sursele au utilizat doar declarațiile copiilor privind favoritismul parental, deși unele au inclus mărturisirile părinților.

Cercetătorii au constatat că frații mai mari au tendința de a fi favorizați de părinți, cel puțin în ceea ce privește domeniile de control, acești copii având tendința de a primi o autonomie mai mare și de a fi controlați mai puțin decât frații lor mai mici. În plus, părinții au declarat că preferă fiicele, deși acest lucru nu a fost observat de copii. Acest lucru poate sugera că fetele sunt, în general, mai ușor de crescut, spun autorii.

Rezultatele sugerează, de asemenea, că copiii conștiincioși au fost ușor mai favorizați de către părinți.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase