Una dintre cele mai mari colecții de oase umane și animale descoperite vreodată într-un context roman din Marea Britanie a fost găsită într-un puț ritualic la o carieră antică de cretă. Situată în Surrey, sud-estul Angliei, groapa veche de 2.000 de ani conține rămășițele a 21 de oameni și primul os penian vopsit, care pare să fi fost decorat cu ocru roșu, aparținându-i unui câine.
„Nu există alte exemple publicate de oase vopsite cu ocru din perioada romană sau din Epoca Fierului în Britania, iar având în vedere contextul în care a fost descoperit, este probabil ca acest os să reprezinte un obiect ritualic”, scrie Ellen Green, autoarea unui nou studiu despre această colecție remarcabilă.
Puțuri ritualice au fost săpate pe tot teritoriul Britaniei romane, un număr deosebit de mare fiind găsit în Surrey și Kent. Aceste gropi, de obicei umplute cu ofrande, sunt considerate a fi asociate într-un fel cu lumea de dincolo, deși scopul lor exact rămâne un mister.
Potrivit lui Green, multe dintre aceste puțuri conțin rămășițe de câini, ceea ce a dus la ideea că ar putea avea legături cu fertilitatea, deoarece câinii erau asociați cu zeii romani ai abundenței și reproducerii. Pentru a înțelege mai bine aceste abisuri misterioase, Green s-a concentrat asupra unui puț descoperit la cariera de cretă de la Centrul de Creștere Animală al fostului Colegiu Nescot din Ewell, Surrey, excavat inițial în 2015.
„Puțul de la Nescot este neobișnuit prin amploarea depozitelor, conținând aproximativ 11.400 de fragmente osoase identificabile, reprezentând un minimum de 282 de animale și 21 de oameni”, notează ea. Prezența unei monede din anul 77 e.n. indică faptul că ofrandele ritualice au fost plasate în tunel în timpul secolelor I și II, scrie IFL Science.
Un aspect ciudat este că doar unul dintre scheletele umane era complet articulat, în timp ce celelalte 20 au fost intenționat manipulate și rearanjate, unele oase fiind îndepărtate. Singurul corp intact îi aparținea unei femei de peste 45 de ani, în timp ce fragmentele rămase erau asociate cu persoane de vârste variate, de la copii la adulți.
În mod remarcabil, 70% dintre rămășițele animale le aparțineau câinilor, în special terrieri mici și câini de companie. Un număr mare de animale tinere, inclusiv pui de câini, purcei și mânji, a fost de asemenea identificat, ceea ce susține ipoteza că puțul ritualic ar fi fost legat de naștere, reproducere și fertilitate. Cu toate acestea, cel mai intrigant obiect descoperit la fața locului a fost primul os penian vopsit, aparținându-i unui câine; acesta fusese pictat cu un pigment de oxid de fier, cel mai probabil ocru roșu.
„Deși prezența acestui baculum nu este în sine neobișnuită, colorarea acestui exemplar indică o manipulare umană”, scrie Green, sugerând că obiectul avea o semnificație specială.
„Un os penian are conotații evidente, mai ales având în vedere asocierea puternică dintre câini și fertilitate în Britania romană”, continuă ea.
Luând în considerare întreaga colecție de oase umane și animale găsite în puț, autoarea concluzionează că „dovezile susțin o legătură cu ideile de abundență, viață nouă și ciclul agricol”.
„În acest caz, o structură plină de morți devine un potențial simbol al vieții noi și al regenerării, adăugând un alt strat la tapiseria tot mai bogată a credințelor romano-britanice”, scrie ea.
Studiul a fost publicat în Oxford Journal of Archaeology.
Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?
Un general și carul său, parte din Armata de Teracotă, au fost descoperiți în China
Britanicii din Epoca Bronzului își mâncau dușmanii, sugerează o descoperire macabră
Test de cultură generală. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?