Privește adânc în ochii unei oi și s-ar putea să observi ceva ciudat. În loc de o pupilă rotundă, precum a noastră, oile au pupile dreptunghiulare. Care este explicația?
Aceste mamifere, la fel ca cerbii și antilopele, sunt cunoscute pentru obiceiul lor de a rumega (procesul de a mesteca în mod repetat alimente parțial digerate înainte de a le înghiți complet). Însă mai au ceva în comun: nevoia de a fugi rapid atunci când apare un prădător. Aici intervine utilitatea pupilelor lor orizontale.
De ce oile au pupile dreptunghiulare? „Pupila orizontală, cu o singură excepție pe care am putut-o găsi, este asociată cu animalele-pradă. Era foarte evident că aceste animale tind să aibă ochii poziționați pe lateralul capului, spre deosebire de ochii frontali, ca ai noștri”, a explicat Marty Banks, investigator principal la Banks’ Lab, laboratorul de percepție vizuală spațială de la UC Berkeley (SUA).
„Faptul că ochii lor sunt laterali le permite să vadă la aproape 360 de grade în jurul lor, un lucru pe care noi, evident, nu îl putem face. Pupila alungită îmbunătățește această vedere panoramică, lăsând să intre mai multă lumină, astfel încât ochiul stâng poate vedea în spatele animalului pe partea stângă, iar pupila lungă lasă să pătrundă mai multă lumină în acea direcție, oferindu-i o vizibilitate mai bună”, explică el pentru IFL Science.
„Interesant este că pupila îngustă pe verticală are efectul de a ascuți contururile orizontale pe care le poate vedea animalul. Acest lucru îi poate fi util pentru a-și plasa picioarele pe teren atunci când fuge de un prădător”, continuă Banks.
Regnul animal abundă în forme de pupilă surprinzătoare. Pisicile, de exemplu, au pupile verticale, perfecte pentru prădătorii care pândesc din umbră, în timp ce prădătorii mai înalți, precum oamenii, tind să aibă pupile circulare. Iar dacă pupilele oilor par ciudate, aruncați o privire asupra pupilelor ondulate ale sepiilor, care au un design cu adevărat „psihedelic”.
Poate cea mai ciudată este însă mangusta. În timp ce majoritatea animalelor respectă regula „verticală pentru prădători, orizontală pentru pradă”, această creatură feroce are pupile mai asemănătoare cu ale oilor. „Acest animal nu se potrivește deloc cu teoria noastră”, a spus Banks.
Deși mangustele au o caracteristică neobișnuită în ceea ce privește forma pupilelor, un lucru este sigur: nimeni nu se pricepe la război atât de bine ca ele.
A doua cea mai mică vertebrată din lume este o nouă specie de broască de doar 7 milimetri
Cel mai mare urs din lume și-a început migrația, dar încotro se îndreaptă?
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum