Home » Cultură » Test de cultură generală. Ce înseamnă iubirea platonică?

Test de cultură generală. Ce înseamnă iubirea platonică?

Publicat: 27.12.2024

Ce înseamnă iubirea platonică? Această expresie folosită în două sensuri, face aluzie, în ambele cazuri, la relatarea despre iubire din „Banchetul” lui Platon.

Scopul imediat al dialogului „Banchetul”, care pretinde să înregistreze discursurile în onoarea lui Eros, rostite de un grup de vorbitori eminenți la un banchet dedicat poetului tragic Agathon, este de a identifica cea mai înaltă manifestare a iubirii, care controlează lumea prin aspirația mistică către uniunea cu frumusețea eternă și supracosmică.

Banchetul îl prezintă pe Socrate drept tipul aspirantului care a atins țelul unirii și îl pune în contrast puternic cu figura lui Alcibiade, care și-a vândut dreptul spiritual de întâi născut pentru plăcerile și ambițiile lumii. Centrul interesului filosofic din dialog este discursul lui Socrate, despre care acesta pretinde că l-a învățat de la preoteasa Diotima din Mantineea.

Ce este iubirea?

Argumentul principal poate fi rezumat astfel: „eros”, iubirea doritoare în toate formele sale, reprezintă o tendință a sufletului către un bine pe care îl dorește, dar pe care nu îl posedă încă. Sufletul doritor nu a atins încă posesia binelui; se află pe calea către acesta, la fel cum filosoful nu este încă în posesia înțelepciunii, ci tinde spre ea. Obiectul care trezește această iubire doritoare în toate formele sale este frumusețea, iar frumusețea este eternă.

În forma sa cea mai crudă, iubirea pentru o persoană frumoasă este, în esență, o dorință de a naște urmași prin acea persoană și, astfel, de a atinge, prin perpetuarea propriei descendențe, substitutul pentru nemurire pe care corpul îl poate realiza. O formă mai spirituală a aceleiași dorințe de eternitate este aspirația de a câștiga faimă nemuritoare prin combinarea cu un suflet înrudit pentru a da naștere unor instituții și reguli de viață solide. Și mai spirituală este strădania, în asociere cu minți alese, de a îmbogăți filosofia și știința cu discursuri și gânduri nobile.

Ce înseamnă iubirea platonică?

În limbajul comun, iubirea platonică desemnează o relație extrem de afectuoasă între ființe umane, în care raporturile sexuale nu sunt nici dorite, nici practicate. În acest sens, se referă cel mai frecvent la o relație heterosexuală. Prin extensie, poate desemna acea etapă a iubirii cavalerești sau curtenești în care actul sexual este amânat pe termen nedefinit.

De la Renaștere până la sfârșitul secolului al XIX-lea, termenul de dragoste platonică a fost folosit ocazional și ca un eufemism pentru iubirea homosexuală, având în vedere atitudinea relativ tolerantă față de astfel de relații, vizibilă la Platon și la alți autori greci, notează Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

Proscrișii de la Hollywood: „Sunteți sau ați fost vreodată membru al Partidului Comunist?”

Spionii de la Hollywood! Cary Grant, cel mai mare informator dintre vedete

Saeed Rashed, cel mai tânăr scriitor. La 4 ani a publicat prima carte

Rock Hudson, viața publică și privată celui mai mare idol gay de la Hollywood

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase