Descoperirile unui nou studiu despre reacțiile alergice severe aduc un avertisment serios pentru persoanele cu alergie la nuci și ar putea duce la diagnosticări mai rapide în îngrijirea de urgență pentru toate alergiile anafilactice.
Studiul, condus de echipa doctorului Moshe Ben-Shoshan, de la Universitatea McGill (Canada), a descoperit că consumul de alcool este asociat cu reacții mai severe în caz de alergie la nuci. De asemenea, studiul sugerează că băuturile alcoolice aromate cu nuci, chiar și cele cu arome artificiale, i-ar putea expune pe oameni la urme de alergeni, crescând riscul unei reacții severe.
Mai pe larg, cercetarea a identificat tipare între declanșatorii și simptomele anafilaxiei, o reacție alergică ce poate fi fatală în câteva minute dacă nu este tratată.
Alimentele s-au dovedit a fi cel mai frecvent declanșator, responsabile pentru mai mult de jumătate dintre cazuri. Dintre acestea, nucile au fost asociate mai frecvent cu senzația de strangulare, în comparație cu alți alergeni.
În schimb, veninul înțepăturilor de insecte este mai probabil să declanșeze probleme cardiace, precum scăderea tensiunii arteriale. Anafilaxia este cauzată cel mai frecvent de alimente, înțepături de insecte sau medicamente. Deși medicii o tratează adesea eficient cu adrenalină, autorii studiului subliniază că lipsa de înțelegere a motivului pentru care anumiți declanșatori cauzează simptome specifice poate întârzia diagnosticarea și tratamentul.
„Pentru medici, identificarea tiparelor poate însemna un tratament mai rapid și salvator în situații de urgență. Pentru persoanele cu alergii, înțelegerea rolului alcoolului și al altor declanșatori le poate ajuta să facă alegeri mai sigure”, a declarat autorul principal, Roy Khalaf, student în anul al patrulea la Facultatea de Medicină și Științe ale Sănătății din cadrul Universității McGill.
„Având în vedere abundența de delicatese pe bază de nuci și băuturi speciale în sezonul sărbătorilor, riscul de expunere accidentală la alergeni necesită o atenție deosebită”, a adăugat el, citat de Medical Xpress.
Descoperirile ar putea influența și practicile de etichetare din industria alimentară și a băuturilor, subliniind importanța informațiilor clare despre alergeni pentru a-i proteja pe consumatori.
Studiul, publicat în International Archives of Allergy and Immunology, este unul dintre primele eforturi de amploare din Canada pentru investigarea anafilaxiei la adulți, un domeniu care, potrivit cercetătorilor, duce lipsă de date. Au fost analizate datele a peste 1.100 de cazuri tratate în sălile de urgență canadiene pe o perioadă de 10 ani.
Următorul pas al echipei este să exploreze reacțiile mai ușoare în afara îngrijirii de urgență și să investigheze legătura dintre nuci și alcool pentru a îmbunătăți gestionarea alergiilor.
Un studiu arată că cel puțin una din cinci persoane are o infecție cu transmitere sexuală
Ce se întâmplă în creierul oamenilor care nu citesc?
Test de cultură generală. De ce 13 este un număr ghinionist?
Un nou studiu arată că un material viu, creat din sânge, poate repara oasele