Home » Știință » Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?

Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?

Stele din constelația Perseu. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.12.2024

Cercetătorii de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad au anunțat că au descoperit o nouă stea variabilă.

Așadar, potrivit unui anunț al muzeografului Ciprian Vîntdevară, steaua cu denumirea HD 275071 este o variabilă de tipul ORG, adică o gigantă roșie oscilantă.

Totodată, steaua cu denumirea internă de Barlad V35 a fost identificată ca variabilă cu ajutorul satelitului TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) de la NASA. Astfel de stele variabile pot să fie clasificate doar cu datele colectate de telescoape spațiale care permite perioade continue de observații.

Barlad V35 este de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele

„Stelele gigante roșii care prezintă oscilații non-radiale de amplitudine mică au învelișuri convective în care mișcările turbulente acționează pe diverse scale de timp și viteze, generând zgomot acustic care poate, în mod aleatoriu, să conducă sau să atenueze oscilațiile rezonante de tip p-mode”, arată anunțul făcut de muzeograful Ciprian Vîntdevară.

„Se consideră că amplitudinile oscilațiilor sunt direct proporționale cu luminozitatea. Perioadele de pulsație variază de la câteva minute la câteva ore sau zile. Aceste oscilații au fost descoperite în urma observațiilor lungi și neîntrerupte realizate din spațiu (misiunile CoRoT, Kepler și TESS). Barlad V35 este de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele și se află o distanță de aproximativ 3.097 ani-lumină de noi”, a mai continuat cercetătorul de la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan”.

Steaua variabilă HD 275071 este situată în constelația Perseu (Perseus) din emisfera nordică, una dintre cele 48 de constelații antice descrise de astronomul Ptolemeu. Mai multe informații despre steaua descoperită de astronomii din Bărlad pot fi accesate pe site-ul Asociației Americane a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO).

De asemenea, în afară de Barlad V35, cercetătorii au mai anunțat că au mai fost publicate încă două noi stele variabile: Barlad V32 și Barlad V37, iar astfel numărul stelelor cu denumirea Bârlad a ajuns la 37.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb a ajutat astronomii să găsească un oraș galactic în plină construcție

Un profesor de astronomie spune că Telescopul Spațial James Webb va confirma viața extraterestră în 2025

Galaxiile UFO, ciudățeniile cosmice pe care astronomii le pot vedea abia acum, cu ajutorul Telescopului Webb

Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase