Atunci când câțiva pui de papagal au fost aduși la biroul lui Alice Soares de Oliveira, nu aveau pene și abia puteau deschide ochii. Ținuți într-o cutie de carton murdară, cei doi aveau abia o lună și păreau subnutriți.
Papagalii – împreună cu o pereche de tucani tineri care au sosit o lună mai târziu – au fost victime ale traficanților de animale sălbatice. Scăpați de braconieri, probabil din cuibul mamei lor, toți au fost anunțați spre vânzare pe rețelele de socializare.
Au fost aduși la Soares de Oliveira, medic veterinar la CeMaCAS, un centru de conservare a faunei sălbatice din pădurea de lângă cel mai mare oraș din Brazilia, São Paulo, după ce au fost salvați de poliția care monitoriza rețelele de pe platforme precum Facebook și WhatsApp.
Social media a devenit un instrument crucial pentru traficanții de animale sălbatice, spun experții. Un număr din ce în ce mai mare de infractori utilizează Facebook, de exemplu, pentru a anunța vânzarea de animale pe cale de dispariție, trecând ulterior la aplicații de mesagerie precum WhatsApp pentru a finaliza vânzarea, potrivit The Guardian.
Un raport publicat în octombrie de Inițiativa globală împotriva criminalității transnaționale și organizate a semnalat 477 de anunțuri pentru 18 specii protejate numai în Brazilia și Africa de Sud într-o perioadă de trei luni din acest an. Dintre acestea, 78 % au fost făcute prin intermediul rețelelor sociale.
Simone Haysom, directorul pentru infracțiuni împotriva mediului din cadrul Global Initiative, spune că, după ce autoritățile au luat măsuri drastice împotriva piețelor stradale, comercianții s-au mutat online.
„Platformele online oferă acum mijloacele prin care multe dintre cele mai periclitate și mai protejate specii din lume își găsesc consumatori. Există o abundență de specii pe cale de dispariție disponibile pentru a fi cumpărate online și pur și simplu nu ar trebui să fie atât de ușor”, spune ea.
Crawford Allan, vicepreședinte pentru infracțiuni împotriva naturii la World Wildlife Fund, spune că pandemia a dus la „sistematizarea” online a infracțiunilor împotriva vieții sălbatice.
„Multe dintre piețele deschise s-au închis. Oamenii nu se mai puteau deplasa și astfel o mulțime de lucruri au ajuns online, iar acest lucru a devenit o normă”, adaugă Allan.
Un studiu pe anemonele de mare a dezvăluit cum supraviețuiesc animalele
Thailanda trimite acasă în Madagascar aproape 1.000 de animale pe cale de dispariție
Radiațiile de la Cernobîl nu par să mai afecteze animalele din zona de excludere