Cercetătorii au descoperit dovezi convingătoare ale uneia dintre cele mai vechi băuturi alcoolice ale omenirii: berea de orez.
Dovezi vechi de 10.000 de ani au fost descoperite la situl Shangshan din provincia Zhejiang, China. Cercetătorii au examinat 12 fragmente de ceramică antică din situl Shangshan, datând din perioada neolitică 10.000-9000 î.Hr.
„Aceste cioburi au fost asociate cu diferite tipuri de vase, inclusiv cele pentru fermentare, servire, depozitare, gătit și prelucrare”, a declarat Jiang Leping de la Institutul Provincial Zhejiang de Relicve Culturale și Arheologie (ICRA) din China.
O echipă internațională de cercetători afirmă că aceste dovezi reprezintă cea mai veche apariție cunoscută a tehnologiei de fermentare a alcoolului din orez în Asia de Est. Descoperirile ar putea extinde înțelegerea fabricării antice a băuturilor alcoolice în Asia de Est.
Cercetătorii au efectuat o examinare amănunțită a pieselor de ceramică și a reziduurilor prin extracție de microfosili.
Aceștia au căutat mici forme de viață străvechi, cum ar fi resturi de plante și ciuperci, care ar putea fi prinse în reziduurile rămase pe interiorul vaselor, în lut sau în pământul din jurul vaselor.
În acest fel, ei ar putea afla informații despre dieta oamenilor antici, despre plantele pe care le foloseau și chiar despre procesele folosite pentru a pregăti mâncarea și băutura.
„Ne-am concentrat pe identificarea fitolitelor, a granulelor de amidon și a ciupercilor, oferind informații despre utilizările ceramicii și metodele de prelucrare a alimentelor folosite în sit”, a declarat LIU Li de la Universitatea Stanford, primul autor al lucrării.
Interesant este faptul că în resturile de ceramică au fost găsite urme de fosile minuscule de plante (fitoliți) de orez domesticit. Acest lucru sugerează că orezul era o sursă majoră de hrană pentru vechii locuitori din Shangshan, scrie InterestingEngineering.
Cojile și frunzele de orez au fost, de asemenea, folosite la realizarea ceramicii, subliniind importanța orezului în cultura Shangshan. Aceste vase de ceramică nu erau doar pentru depozitare sau gătit. Ele au fost concepute special pentru fermentare, servind drept primele fabrici de bere cunoscute în Asia de Est.
Cercetătorii au găsit, de asemenea, urme de ciuperci, cum ar fi mucegaiuri Monascus și drojdie, pe ceramică. Aceste ciuperci sunt adesea folosite în metodele tradiționale chinezești de fabricare a berii, ceea ce sugerează că oamenii din antichitate preparau băuturi fermentate.
Această băutură ar putea fi posibil similară vinului de orez cu drojdie roșie din China.
În plus, s-a constatat că majoritatea ciupercilor legate de fermentare au fost găsite într-un anumit tip de oală, borcanul globular. Acest lucru sugerează că aceste vase erau special concepute pentru prepararea băuturilor fermentate.
Descoperirile arată că străvechii oameni din Shangshan erau fermieri pricepuți care cultivau o varietate de plante, inclusiv orez. Ei știau, de asemenea, cum să prepare băuturi alcoolice folosind orez și ciuperci speciale, pe care le preparau în anumite tipuri de ceramică.
În plus, climatul cald și umed de la începutul Holocenului a oferit condiții ideale pentru dezvoltarea ciupercilor, care sunt esențiale pentru procesul de fermentare.
În China antică, berea de orez a avut probabil o importanță socială și culturală semnificativă. Este posibil să fi fost utilizată în ritualuri, sărbători și ca o formă de legătură socială.
Descoperirile au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.
Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului. Iată cum!
Studiu: Persoanele bolnave sau sărace sunt mai afectate de consumul moderat sau scăzut de alcool
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum