Home » Știință » Cel mai mortal animal din lume nu este cel la care vă așteptați

Cel mai mortal animal din lume nu este cel la care vă așteptați

Publicat: 11.12.2024

Într-o lume care încă mai conține prădători puternici, ați putea crede că cel mai mortal animal din lume ar fi rechinul marele alb, ursul grizzly sau o altă fiară asemănătoare. Ar fi o presupunere de înțeles, având în vedere cât de multă atenție atrag în media atacurile rare ale unor astfel de animale mari.

Totuși, cel mai mortal animal din lume nu este cel la care vă așteptați. Nu este nici feroce, nici puternic, dar, cu toate acestea, este responsabil pentru sute de mii de decese în fiecare an.

Pentru a înțelege cât de amenințător este acest ucigaș, trebuie să clarificăm câteva detalii. Deși prădătorii oceanici domină imaginația colectivă, rechinii ucid, în medie, aproximativ 10 persoane pe an la nivel global (deși în 2023 s-a înregistrat o ușoară creștere). În comparație, nucile de cocos căzute ucid aproximativ 150 de persoane anual, ceea ce face ca rechinii să nu fie chiar atât de înfricoșători pe cât se crede, notează IFL Science.

Dar de ce nu sunt urșii pe podium? În America de Nord trăiesc aproximativ 750.000 de urși negri, însă aceștia omoară, în medie, doar o persoană pe an. În mod surprinzător, vacile depășesc urșii și rechinii în ceea ce privește numărul de decese, provocând între 20 și 22 de victime anual doar în SUA.

Veninul și alte pericole

De ce nu dețin animalele veninoase sau otrăvitoare titlul de cele mai mortale? Păianjenii, care sunt o sursă comună de frică, provoacă foarte puține mușcături mortale, mai ales de când au fost dezvoltate antiveninurile, în secolul XX. Totuși, situația este diferită în cazul șerpilor veninoși. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), mușcăturile de șarpe sunt considerate o „boală tropicală neglijată”, provocând aproximativ 140.000 de decese anual.

Chiar și așa, acest număr pălește în fața celui mai mare ucigaș al lumii. În fiecare an, între 700.000 și 2,5 milioane de oameni își pierd viața din cauza unei creaturi mici, aparent inofensive: țânțarul.

Țânțarul este cel mai mortal animal din lume

Țânțarii sunt vectori pentru o serie de boli, cea mai periculoasă fiind malaria, care ucide aproximativ 600.000 de oameni anual și îmbolnăvește alte 200 de milioane. Boala afectează în principal persoanele din regiunile tropicale și subtropicale, iar cei mai vulnerabili sunt copiii mici și femeile însărcinate.

Deși există din ce în ce mai multe forme de intervenție pentru prevenirea și tratarea malariei, aceasta continuă să aibă un impact devastator asupra indivizilor, familiilor, comunităților și națiunilor întregi. În ultimii ani, malaria a început să reprezinte un risc și pentru țările mai puțin familiare cu această boală, fiind importată tot mai frecvent prin călătoriile în zone endemice. Acest fenomen a fost observat și în sudul Franței, unde malaria devine o problemă sporadică.

Ce boli transmite cel mai mortal animal din lume?

Malaria nu este singura boală transmisă de țânțari. Febra Dengue, o infecție virală comună în zonele tropicale și subtropicale, este endemică în anumite părți ale SUA. Deși nu este la fel de gravă ca malaria, provoacă un disconfort semnificativ pentru cei afectați.

Printre alte probleme cauzate de țânțari se numără răspândirea virusului West Nile, care, deși este rareori fatal, poate cauza boli neurologice mortale în aproximativ 1% dintre cazuri. În prezent, nu există un tratament specific pentru această infecție.

În ciuda dimensiunii lor reduse, țânțarii sunt adevărați ucigași globali, iar schimbările climatice ar putea extinde aria lor de răspândire în zone anterior neafectate.

Există numeroase inițiative pentru a reduce impactul acestora asupra sănătății umane, iar unele sunt extrem de eficiente. Cu toate acestea, lupta împotriva acestui mic, dar mortal dușman va continua pentru o perioadă îndelungată.

Vă recomandăm să citiți și:

Lungimea degetului inelar poate spune cât de mult îți place alcoolul

Cum încearcă industriile tutunului, alcoolului și alimentelor ultraprocesate să-i intimideze pe cercetători

Cum se cântăresc astronauții în spațiu?

Un studiu arată că ești un cetățean mai bun atunci când îți pasă de felul în care arăți

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase