Deși exercițiile fizice de tipul CrossFit sunt adesea văzute ca un sport pentru cei foarte în formă, acest lucru nu ar trebui să vă împiedice să le încercați. CrossFit este conceput pentru a fi accesibil tuturor, cu antrenamente scalabile potrivite pentru toate vârstele și abilitățile, întruchipând principiul său conform căruia nevoile sportivilor de elită și ale începătorilor diferă doar prin intensitate, nu prin tip.
Prin combinarea exercițiilor de forță și aerobice, CrossFit poate fi o modalitate eficientă de îmbunătățire a aptitudinii funcționale, a forței musculare și a sănătății cardiovasculare. Totodată, ar putea reduce nevoia de medicamente.
Pentru a realiza studiul, s-au recrutat 1 211 persoane din Regatul Unit care făceau CrossFit.
Participanții aveau vârste cuprinse între 19 și 67 de ani, deși majoritatea participanților se aflau fie în grupul 30-39 (38%), fie în grupul 40-49 (26%). Participanții au fost întrebați despre starea lor de sănătate, ce medicamente pe bază de prescripție medicală au luat și orice modificări ale prescripțiilor lor de când au început CrossFit.
Dintre cei 1 211 participanți, 280 au declarat că au luat cel puțin un medicament pe bază de rețetă pentru a gestiona o afecțiune înainte de a începe CrossFit. Unele dintre cele mai frecvente condiții de sănătate în cauză au inclus anxietatea și depresia, astmul, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2 și durerea cronică.
S-a constatat că 54% dintre participanții care luau un medicament pe bază de rețetă înainte de a începe CrossFit au declarat că și-au redus doza după ce au început. Din acest grup de 151 de persoane, 69 au declarat că și-au întrerupt complet medicația, în timp ce restul de 82 au declarat că și-au redus doza de prescripție cu mai mult de jumătate.
Aceste îmbunătățiri au avut loc în principal în primele șase luni de antrenament.
Participanții mai tineri, în special cei cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, au fost mai susceptibili de a-și reduce medicația. În acest grup, 43% au raportat că și-au redus doza de medicamente prescrise cu mai mult de jumătate, iar 27% au încetat să mai aibă nevoie de medicamente prescrise (comparativ cu 29% și, respectiv, 25% în toate grupele de vârstă).
De asemenea, am constatat că 40 la sută dintre toți participanții au declarat că au avut nevoie de mai puține vizite la medic, scrie ScienceAlert.
Pentru persoanele cu probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi durerea cronică, CrossFit i-a ajutat pe mulți să-și gestioneze simptomele. Studiul a constatat că dintre participanții care au declarat că luau analgezice înainte de a începe CrossFit, în special pentru a gestiona artrita sau durerile de spate, peste jumătate și-au redus medicația.
Unii chiar au amânat sau anulat intervenții chirurgicale pentru probleme articulare sau musculare datorită forței și condiției fizice pe care le-au dobândit după ce au început CrossFit. Din cele 71 de persoane care au raportat anularea sau amânarea intervențiilor chirurgicale, 55% au declarat că acest lucru s-a datorat îmbunătățirii simptomelor lor, în timp ce 31% au declarat că nu mai aveau nevoie de nicio intervenție chirurgicală.
Deși studiul nu poate dovedi în mod direct că sportul a cauzat aceste schimbări, efectele pe care CrossFit le are asupra atât de multor aspecte ale sănătății pot ajuta la explicarea motivului pentru care practicanții obișnuiți au văzut o scădere a consumului de medicamente pe bază de prescripție medicală.
Acest studiu are însă unele limitări. Datele se bazează pe informații auto-raportate, ceea ce poate duce la rezultate părtinitoare, deoarece este posibil ca participanții să nu își amintească cu exactitate utilizarea prescripțiilor sau să fie influențați.
În plus, studiul nu a urmărit alte modificări ale stilului de viață pe care participanții le-ar fi putut face, cum ar fi modificări ale dietei sau alte forme de exerciții fizice. Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege imaginea completă.
Exercițiile fizice, în special cele de forță, antrenează și neuronii, nu doar mușchii
Exercițiile fizice care potolesc foamea! Ce a dezvăluit un nou studiu?
Exercițiile fizice în „doze scurte” îmbunătățesc sănătatea creierului
S-a confirmat: exercițiile fizice încetinesc percepția asupra timpului!