O statuetă mică, descoperită sub zidul unui templu în orașul antic egiptean Taposiris Magna, este un posibil bust al Cleopatrei a VII-a, celebra regină egipteană cunoscută pentru relațiile sale cu Iulius Cezar și Marc Antoniu, potrivit arheologului Kathleen Martinez, care conduce săpăturile. Totuși, alți arheologi susțin că bustul ar putea reprezenta o altă persoană.
Acest posibil bust al Cleopatrei a VII-a, realizat din marmură albă, suficient de mic pentru a încăpea într-o palmă, înfățișează o femeie purtând o coroană regală.
Potrivit unei declarații a Ministerului Turismului și Antichităților din Egipt, Martinez consideră că este vorba de Cleopatra a VII-a (69–30 î.Hr.), ultima conducătoare a dinastiei ptolemeice. Această dinastie a început cu Ptolemeu I Soter, un general al lui Alexandru cel Mare, care a preluat puterea în Egipt în 305 î.Hr.
Cu toate acestea, unii arheologi cred că bustul nu o reprezintă pe Cleopatra a VII-a, ci mai degrabă pe o prințesă sau o altă femeie regală. Zahi Hawass, fost ministru egiptean al antichităților, care nu a fost implicat în descoperire, dar a lucrat anterior la sit, susține că bustul datează din perioada romană, după Cleopatra.
„Am analizat cu atenție bustul. Nu este Cleopatra deloc; este roman”, a declarat Hawass pentru Live Science. În perioada dinastiei ptolemeice, faraonii erau reprezentați în stiluri artistice egiptene, nu romane. Perioada romană în Egipt a început în 30 î.Hr., după moartea Cleopatrei. Mormântul reginei nu a fost descoperit până acum.
Taposiris Magna, un oraș fondat în jurul anului 280 î.Hr., aproape de Marea Mediterană, avea mai multe temple dedicate zeilor Osiris și Isis. În apropierea statuii feminine, arheologii au găsit un fragment dintr-un alt bust reprezentând un rege purtând „Nemes”, un acoperământ regal specific faraonilor, dar identitatea acestui rege nu este clară.
Echipa a găsit și 337 de monede, multe dintre ele purtând imaginea Cleopatrei a VII-a, precum și alte artefacte, incluzând lămpi de ulei, un inel din bronz dedicat zeiței Hathor și o amuletă inscripționată cu fraza „Justiția lui Ra s-a ridicat” (Ra fiind zeul soarelui). Aceste obiecte erau parte a unui „depozit de fundație” îngropat înainte de construcția templului, o practică comună în Egiptul antic.
De asemenea, s-au descoperit rămășițele unui alt templu utilizat între secolele IV și II î.Hr., în timpul epocii ptolemeice, și o necropolă cu cel puțin 20 de morminte. Explorările subacvatice din zonă au scos la iveală rămășițe umane, ceramică și structuri ale căror funcții nu au fost încă determinate.
Martinez și echipa sa lucrează la sit de mai bine de un deceniu, descoperind temple, morminte și un vast tunel sub un templu. Martinez a sugerat anterior că mormântul Cleopatrei a VII-a s-ar putea afla la Taposiris Magna, dar această ipoteză nu este susținută de alți arheologi.
Să fie un scriitor din 1800 primul influencer pentru bărbați?
Un studiu sugerează că prima roată a fost inventată în Munții Carpați
Momentul în care omenirea a fost la un pas de DISPARIŢIE
O așezare colonială pierdută, descoperită sub pădurea tropicală amazoniană