Home » Știință » Dieta care poate preveni un tip de cancer rar și incurabil

Dieta care poate preveni un tip de cancer rar și incurabil

Dieta care poate preveni un tip de cancer rar și incurabil
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.12.2024

Cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) din SUA au raportat rezultatele primului studiu clinic care arată că o intervenție dietetică bazată pe plante bogate în fibre poate întârzia evoluția mielomului multiplu, un tip de cancer rar și incurabil al sângelui care afectează măduva osoasă.

Studiul a inclus 20 de participanți cu o tulburare precanceroasă a sângelui și un indice de masă corporală (IMC) ridicat, cu risc de a dezvolta mielom multiplu.

Aceștia au primit 12 săptămâni de mese pe bază de plante bogate în fibre și 24 de săptămâni de coaching. Doi participanți cu boală progresivă înainte de studiu au prezentat o îmbunătățire semnificativă a traiectoriei progresiei bolii lor.

În plus, la un an după înscriere, niciunul dintre participanți nu a progresat spre mielom multiplu.

Specialistul MSK în mielom și conducătorul studiului NUTRIVENTION, Urvi Shah, MD, a prezentat aceste rezultate la întâlnirea anuală 2024 a Societății Americane de Hematologie (ASH) din San Diego, California.

Un tip de cancer al sângelui rar și incurabil care afectează măduva osoasă

„Acest studiu prezintă puterea nutriției – în special o dietă bazată pe plante, bogată în fibre – și dezvăluie o mai bună înțelegere a modului în care aceasta poate duce la îmbunătățiri ale microbiomului și metabolismului pentru a construi un sistem imunitar mai puternic”, a declarat Dr. Shah.

Mielomul multiplu este al doilea cel mai frecvent cancer al sângelui și apare, de obicei, din afecțiuni precursoare numite gammopatie monoclonală cu semnificație nedeterminată (MGUS) și mielom smoldering (fără simptome).

Studii recente au arătat un risc crescut de mielom multiplu la persoanele cu o calitate slabă a dietei și un aport redus de alimente vegetale, scrie EurekAlert.

În plus, persoanele cu aceste afecțiuni și un indice de masă corporală (IMC) ridicat sunt de două ori mai susceptibile de a evolua către mielom multiplu decât persoanele cu aceste afecțiuni și un IMC normal.

O intervenție dietetică bazată pe plante

Cu aceste informații, cercetătorii au căutat modalități de intervenție înainte ca aceste afecțiuni să evolueze spre cancer.

În timpul studiului, participanții au fost încurajați să mănânce cât de mult doreau, dacă era vorba de alimente integrale pe bază de plante, cum ar fi fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale și leguminoase.

Odată cu aceste schimbări alimentare, au existat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește calitatea vieții, rezistența la insulină, sănătatea microbiomului intestinal și inflamația. În medie, participanții au pierdut opt procente din greutatea lor corporală după 12 săptămâni. În urma acestor rezultate pozitive, Dr. Shah se înscrie în prezent pentru un studiu mai mare, multicentric, cu 150 de participanți, numit NUTRIVENTION-3.

Aceste constatări au fost confirmate într-un model de șoarece cu mielom lichid, unde 44% dintre șoarecii hrăniți cu dieta bogată în fibre nu au evoluat spre mielom, comparativ cu dieta standard, unde toți șoarecii au evoluat spre mielom.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Dieta modernă, vinovată pentru explozia cazurilor de cancer în rândul tinerilor

Dieta băutorilor de bere este mai proastă decât a celor care beau vin

Sfârșitul este aproape! Experții spun când este timpul să renunțați la relație, la locul de muncă sau la dietă

Înlocuirea alimentelor ultraprocesate în dietă reduce riscul de diabet de tip 2

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase