Obiectivul convenit la nivel internațional de a menține creșterea temperaturii la nivel mondial sub 1,5°C este în prezent „mai mort ca niciodată”, 2024 fiind aproape sigur primul an care va depăși acest prag.
Aceasta este concluzia la care au ajuns climatologii, care s-au reunit recent pentru discuții cu privire la modul de a rămâne în această limită.
Trei dintre cele mai importante cinci grupuri de cercetare care monitorizează temperaturile globale consideră că anul 2024 este pe cale să fie cu cel puțin 1,5 grade Celsius (2,7F) mai cald decât epoca preindustrială, ceea ce îl va transforma în cel mai călduros an înregistrat vreodată, depășind un record stabilit chiar anul trecut. Ultimii 10 ani consecutivi au fost deja cei mai calzi 10 ani înregistrați vreodată.
Deși un singur an cu o temperatură mai mare de 1,5 grade nu înseamnă în sine o catastrofă climatică și nu încalcă Acordul de la Paris din 2015, oamenii de știință au avertizat că această obiectivul de a rămâne sub acest prag a fost de fapt compromis, în ciuda îndemnurilor, notează The Guardian.
„Obiectivul de a evita depășirea pragului de 1,5C este mai mort decât un cui de ușă. Este aproape imposibil de evitat în acest moment, pentru că pur și simplu am așteptat prea mult timp să acționăm. Depășim cu viteză linia de 1,5 grade într-un mod accelerat și acest lucru va continua până când emisiile globale nu vor înceta să crească”, a declarat Zeke Hausfather, cercetător științific la Berkeley Earth.
Anul trecut a fost atât de surprinzător de cald, chiar și în contextul crizei climatice, încât a provocat „o analiză de conștiință” în rândul climatologilor, a mai punctat Hausfather. De asemenea, în ultimele luni, căldura a fost persistentă, în ciuda dispariției fenomenului El Niño, un eveniment climatic periodic care a exacerbat temperaturile deja ridicate de arderea combustibililor fosili.
„Va fi cel mai cald an cu o marjă neașteptat de mare. Dacă va continua să fie atât de cald, este un semn îngrijorător. Depășirea pragului de 1,5 grade în acest an este foarte simbolică și este un semn că suntem din ce în ce mai aproape de depășirea acestui obiectiv”, a continuat el.
Oamenii de știință din domeniul climei se așteaptă, în general, ca obiectivul de 1,5 grade, convenit de guverne după ce statele insulare vulnerabile au susținut că riscă să fie distruse dacă temperaturile cresc mai mult decât atât, să fie depășit în următorul deceniu.
În ciuda faptului că țările au convenit să renunțe la combustibilii fosili, anul acesta se va atinge un nou record pentru emisiile care încălzesc planeta și, chiar dacă angajamentele naționale actuale sunt îndeplinite, lumea este pe cale să se încălzească cu 2,7 grade Celsius (4,8F), riscând valuri de căldură dezastruoase, inundații, foamete și tulburări.
„Este clar că nu reușim să curbăm linia de creștere”, a declarat Sofia Gonzales-Zuñiga, analist la Climate Analytics.
Satul lui Moș Crăciun „tânjește” după zăpadă! „Vedem că schimbările climatice sunt reale”
Tinerii din toată lumea se simt copleșiți de amenințarea schimbărilor climatice
ONU atrage atenția că țările lumii nu respectă planul de acțiune privind schimbările climatice