Home » Știință » De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?

De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?

Publicat: 21.11.2024

Consumul de alimente picante poate declanșa o serie de reacții: un val de euforie, un ritm cardiac accelerat, o limbă amorțită, un dezastru gastro-intestinal, un moment de criză existențială și lacrimi de durere sau bucurie. Dar de ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?

De obicei, vinovatul pentru senzația de arsură din alimentele picante este capsaicina, un compus chimic activ din ardeii iuți (genul Capsicum). Această substanță este concentrată în principal în membrana subțire care ține semințele, deși poate fi prezentă și în pulpa unor ardei. Capsaicina declanșează reacții puternice la nivelul organismului prin iritarea membranelor mucoase, care căptușesc organele și cavitățile corpului, precum stomacul, plămânii, gura, ochii și nările.

De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă? Acest răspuns al organismului este activat atunci când capsaicina se leagă de receptorii TRPV1, specializați în a detecta durerea și căldura. Creierul interpretează acest semnal ca pe o amenințare și declanșează producția de mucus pentru a elimina „corpul străin”. Rezultatul? Salivăm mai mult, ochii lăcrimează, iar nasul începe să curgă.

De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă? Ce alte substanțe produc astfel de reacții?

Nu doar capsaicina produce această reacție. Alte substanțe chimice, cum ar fi izotiocianatul de alil, găsit în legume crucifere precum hreanul, muștarul și wasabi, provoacă senzații similare, oferind o aromă intensă și picantă.

Capsaicina este o strategie de apărare a plantelor chili pentru a le descuraja pe mamifere să le mănânce. Interesant este că păsările nu sunt afectate de capsaicină, datorită unei mici diferențe în receptorii lor TRPV1. Astfel, păsările pot consuma ardei iuți fără probleme, ceea ce ajută plantele să își răspândească semințele prin excrementele acestor păsări.

De ce plac alimentele iuți?

Oamenii și specia de șoarece arboricol Tupaia belangeri sunt singurele mamifere cunoscute care caută în mod activ senzația provocată de capsaicină. La oameni, această preferință i se datorează faptului că stimularea receptorilor de durere declanșează o reacție de stres ușor, care eliberează endorfine și dopamină, chimicale asociate cu starea de bine. În cazul șoarecelui, o mutație genetică face ca acești receptori să fie mai puțin sensibili la arsură.

Deși nu este toxică pentru oameni, capsaicina poate provoca simptome neplăcute, precum dureri intense sau tulburări gastrointestinale, din cauza reacțiilor naturale ale corpului. Cu toate acestea, substanța este suficient de puternică pentru a fi ingredientul activ în spray-urile cu piper și cele pentru urși. Având în vedere că o pulverizare poate ține la distanță un grizzly de 200 de kilograme, capsaicina merită tratată cu respect, scrie IFL Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Știai că gustul mâncării depinde de cum este tăiată?

Creierul uman înțelege propozițiile scrise mai repede decât credeam, relevă un studiu

Un studiu a descoperit că sistemele GPS induc în eroare șoferii

Un nou studiu a legat pierderea mirosului de peste 100 de boli

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase