Adăpostul rupestru Soii Havzak din Asia Centrală, descoperit recent, este extrem de rar și potențial inovator, deoarece conține mai multe faze de ocupare paleolitică: Denisovani, Neanderthalieni și Homo sapiens.
Râul Zeravshan face parte din coridorul montan din Asia interioară (IAMC). Deja un punct fierbinte pentru oamenii antici și moderni deopotrivă, dovezile sugerează că a fost o rută majoră de migrație în timpul perioadei paleolitice, făcând din această locație un loc în care trei metapopulații umane „s-ar fi putut întâlni și interacționa”.
Potrivit unui studiu, siturile paleolitice stratificate din această regiune a lumii sunt puține la număr, lăsând cercetătorii cu mai multe întrebări decât răspunsuri, scrie InterestingEngineering.
Excavat abia anul trecut, adăpostul rupestru Soii Havzak este o descoperire arheologică rară care ar putea oferi informații valoroase despre mișcările și interacțiunile dintre diferite grupuri umane.
Situl Soii Havzak este un adăpost de stâncă/supraetaj sculptat la aproximativ 40 m deasupra pârâului, scriu autorii studiului. După ce au fost descoperite artefacte litice pe versant, au fost explorate trei tranșee.
În primul rând, situl este neobișnuit deoarece este unul dintre singurele situri stratificate din regiune. Stratigrafia în arheologie se referă la straturile de timp suprapuse, care ajută cercetătorii să alcătuiască o cronologie.
Situl are trei straturi care conțin o perioadă din istoria umană timpurie care nu există cu adevărat în Asia Centrală sau, cel puțin, este extrem de rară. Un astfel de sit din paleoliticul superior este practic inexistent.
În plus, cercetătorii au găsit rămășițe de foc, prima dovadă a acestuia datând de acum 150.000-20.000 de ani.
Acest ansamblu ar putea oferi cercetătorilor noi perspective asupra acestei perioade din istorie, mai ales că se înțelege că a fost o cale de migrație.
Până în prezent, cercetătorii au ajuns la concluzia că acest sit prezintă dovezi a trei faze de ocupare – două paleolitice superioare și/sau paleolitic superior inițial. Cu toate acestea, situl pare să fi fost folosit mai intens în timpul paleoliticului superior, dar rămâne de văzut ce înseamnă acest lucru.
Echipa a efectuat cercetări în Asia Centrală încă din anii 1930, dar această regiune rămâne subexplorată. Cu toate acestea, urmele de paleolitic superior sunt rare. Excavațiile viitoare din Valea Zeravshan vor aborda întrebările evidente pe care un astfel de sit unic din această perioadă a istoriei umane timpurii le aduce în prim-plan.
Sculpturi rupestre ale vechilor faraoni egipteni, descoperite în apropiere de Aswan
Un șarpe gravat acum 2.000 de ani ar putea fi cea mai mare lucrare de artă rupestră
Sahara arăta cu totul altfel acum 4.000 de ani, dezvăluie arta rupestră
Noi animale au fost descoperite în arta rupestră dintr-o faimoasă peșteră preistorică