Home » Istorie » Cele mai impresionante picturi rupestre descoperite vreodată au fost în sfârșit interpretate

Cele mai impresionante picturi rupestre descoperite vreodată au fost în sfârșit interpretate

Cele mai impresionante picturi rupestre descoperite vreodată au fost în sfârșit interpretate
Foto: Hampson et al., Arts, 2024
Publicat: 15.11.2024

Probabil cel mai impresionant exemplu de artă rupestră preistorică descoperit vreodată a fost în sfârșit interpretat, iar semnificațiile imaginilor din arta rupestră amazoniană sunt cu adevărat uimitoare.

Colaborând cu bătrâni indigeni din Amazonul columbian, cercetătorii au aflat că vasta colecție de picturi antice face aluzie la o dimensiune spirituală ascunsă, prin care șamanii pot naviga transformându-se în animale.

Arta rupestră amazoniană acoperă o formațiune de gresie lungă de 19 kilometri, cunoscută sub numele de Serranía de la Lindosa, și constă din zeci de mii de ilustrații ale oamenilor, animalelor și ființelor mitologice pictate în ocru roșu. Cele mai vechi imagini ar fi fost create acum aproximativ 11.000 de ani, în departamentul Guaviare din Columbia, dar prezența grupurilor paramilitare în regiune a împiedicat descoperirea unor situri până în 2016.

Arta rupestră amazoniană, descifrată cu ajutorul urmașilor celor care au creat-o

Începând cu 2018, cercetătorii și-au petrecut șase ani încercând să descopere semnificația și importanța picturilor, fiind ajutați de bătrâni din comunitățile locale Tukano, Desana, Matapí, Nukak și Jiw. Datorită acestei colaborări, autorii unui nou studiu au reușit să descifreze mesajele ascunse din spatele acestor opere de artă antice.

„Descendenții indigeni ai artiștilor originali ne-au explicat recent că motivele de pe aceste pietre nu doar reflectă ceea ce artiștii vedeau în lumea ‘reală’. Ele codifică și manifestă informații critice despre modul în care comunitățile animiste și perspectiviste indigene și-au construit, interacționat și perpetuat lumile socio-culturale ritualizate”, a declarat profesorul Jamie Hampson, autorul studiului.

Un specialist în ritualuri Matapí, numit Ulderico, le-a explicat cercetătorilor că, pentru a înțelege imaginile, „trebuie să privești (motivele) din perspectiva șamanică”.

Potrivit autorilor, cosmologia indigenă amazoniană se bazează pe un concept cunoscut de antropologi drept „Noul Animism”, conform căruia „corpul fizic al fiecărei ființe vii poate fi imaginat ca un ‘înveliș exterior’ care ascunde forma sa umană”. Pentru a interacționa cu adevărata esență a altor ființe, șamanii își înlătură ritualic propriile învelișuri superficiale și pătrund într-o lume spirituală unde granițele dintre specii se estompează.

Ce înseamnă, de fapt, „șaman”?

De exemplu, șamanii sunt adesea conceptualizați sub forma unui jaguar atunci când navighează în dimensiunea supranaturală, unde pot accesa cunoașterea și puterea spirituală ascunse de acest animal sub exteriorul său fizic. „Cuvântul ‘yee’ din limba Desana înseamnă atât jaguar, cât și șaman, și există numeroase exemple etnografice în Amazon despre specialiști în ritualuri care se transformă în jaguari”, explică cercetătorii, citați de IFL Science.

„Sugerăm că arta rupestră amazoniană este legată de șamani care negociază cu tărâmuri spirituale, transformări somatice și interacțiunea dintre lumi umane și non-umane”, continuă aceștia. Această interpretare este susținută de numeroasele scene care înfățișează transformări teriantropice, în care oamenii sunt înzestrați cu trăsături animale, ca și cum s-ar transforma în șerpi, jaguari sau păsări.

„Vorbitorii Tukano, Desana, Matapí, Jiw și Nukak care ne-au însoțit la siturile de artă rupestră au subliniat aceste imagini, discutând despre fluiditatea transformării între stările de animal și om”, scriu autorii studiului.

Potrivit lui Hampson, această colaborare incredibilă marchează „prima dată când perspectivele bătrânilor indigeni asupra artei rupestre a strămoșilor lor au fost pe deplin integrate în cercetare în această parte a Amazonului”.

„În acest fel, ne permite nu doar să privim arta din perspectiva exterioară și să ghicim. Ne permite să înțelegem că aceasta este o artă sacră, ritualică, creată în cadrul unei cosmologii animiste, în locuri sacre”, a spus el.

„De asemenea, subliniază importanța de a lua în serios sistemele de credință și miturile indigene”, subliniază cercetătorul.

Studiul a fost publicat în jurnalul Arts.

Vă recomandăm să citiți și:

O așezare colonială pierdută, descoperită sub pădurea tropicală amazoniană

Rămășițele unui fort roman vechi de 1.600 de ani au fost descoperite în Turcia

Rămășițele unui băiețel cu ochi albaștri, vechi de 17.000 de ani, au fost dezgropate în Italia

Cel mai mic ou de dinozaur găsit vreodată a fost confirmat în China

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase