În fiecare an, un orășel din Canada primește un aflux brusc de trecători polari, deoarece cel mai mare urs din lume pornește în migrația sa anuală.
Marea mișcare este determinată de revenirea gheții marine de care au nevoie pentru a vâna, dar pentru a ajunge în orașul sigiliilor trebuie să treacă prin „capitala mondială a urșilor polari”: Churchill, Manitoba, în Canada.
Timpul petrecut pe uscat le permite să fie incredibil de bine studiate datorită eforturilor unor instituții precum Polar Bears International (PBI), nu în ultimul rând pentru că este mai ușor să observi un animal mare și alb pe iarbă decât pe gheața albă în timpul unui viscol, scrie IFL Science.
Biologul și conservaționistul Alysa McCall face parte din echipa PBI și pleacă în mod regulat să efectueze cercetări din siguranța unui buggy de tundră.
„Suntem în mijlocul adunării anuale a urșilor polari în această perioadă a anului”, a declarat McCall pentru IFLScience din interiorul Tunrda Buggy 1.
„Urșii polari din această regiune se află pe uscat de când au ieșit din gheața marină în vară, astfel încât acești urși trăiesc din propria grăsime corporală, nu mănâncă foarte mult și își conservă energia.”
Schimbările climatice au dus la verile mai lungi și la o creștere a utilizării terenurilor în rândul urșilor care altădată ocupau o gamă variată de habitate de gheață marină. Cercetările au arătat că urșii polari dau dovadă de o plasticitate remarcabilă în adaptarea la schimbările de mediu, însă există o limită în ceea ce privește timpul pe uscat pe care îl pot tolera înainte de a muri de foame.
Un aspect îngrijorător, având în vedere că declinul prognozat al gheții marine arctice indică faptul că, în viitorul urșilor polari, vor exista perioade mai lungi de vară pe uscat.
Prin urmare, este de înțeles că, odată ce vremea începe să se schimbe, urșii stau practic la coadă pentru a se întoarce pe gheață.
„Pe măsură ce temperaturile încep să scadă și iarna se apropie, urșii încep să se îndrepte spre coastă”, a declarat McCall. „Sunt acolo și vânează prada lor principală, focile, mănâncă o tonă de grăsime de focă și consumă mii și mii de calorii”, a adăugat McCall.
Adunarea urșilor polari înseamnă că locuitorii din Churchill s-au obișnuit să apeleze la ajutorul sirenelor și al claxoanelor pentru a reduce interacțiunile, precum și să creeze containere pentru urși, astfel încât aceștia să nu fie atrași de gunoiul nostru.
PBI a creat, de asemenea, un radar de detectare timpurie conceput pentru a alerta comunitățile și taberele izolate atunci când se apropie un urs.
Apropierea lor ne oferă o mare oportunitate de a afla mai multe despre comportamentul urșilor polari și, datorită PBI și Explore.org, puteți vedea ce se întâmplă în această aventură polară.
Test de cultură generală. Ce gust are laptele de urs polar?
Un urs polar cu mesajul ”T-34” scris pe corp i-a alarmat pe cercetătorii ruşi
Un pui de urs polar a fost găsit la o distanţă de 700 de kilometri de habitatul său