Muzeul Perth a colaborat cu un expert în criminalistică pentru a le permite vizitatorilor să vadă chipurile trecutului îndepărtat ca niciodată până acum. Însă, în mod neașteptat, aceștia au descoperit că o mumie misterioasă din Australia din colecțiile lor era o prințesă kushită de origine africană.
Reconstrucțiile faciale digitale realizate de dr. Chris Rynn au coincis cu deschiderea noului Muzeu Perth, în luna martie a acestui an. Ca o nouă atracție permanentă, primele reconstrucții au provenit din cranii scoțiene vechi de 4.000 de ani, iar acestea își schimbau expresiile și clipeau pe măsură ce vizitatorii treceau pe lângă ele. Însă, surprinzător, munca lui Rynn a ajutat muzeul să identifice o mumie misterioasă din Australia, considerată egipteană, ca fiind, de fapt, o prințesă kushită de origine africană.
În 1936, muzeul a primit prin donație un artefact rar și de mare valoare: un sarcofag egiptean. Inițial, se credea că îi aparține unei femei din Egiptul antic, însă analiza craniului a dezvăluit o altă poveste. După ce i-a studiat structura osoasă, dr. Chris Rynn a descoperit că aceasta provenea din regatul Kush, un imperiu antic important, care a cucerit Egiptul de Sus acum peste 2.000 de ani și a adus la conducere o succesiune de faraoni africani. Mumia din Perth pare să fi fost o prințesă sau preoteasă din Kush, Nubia.
Într-un videoclip spectaculos publicat de The Guardian, muzeul a dezvăluit o reprezentare animată a femeii, numită „Ta-Kr-Hb”. Aceasta va fi inclusă în următoarea expoziție a muzeului, „Waters Rising”.
Potrivit site-ului Muzeului Perth, instituția își propune să umanizeze trecutul. Prin aducerea la viață a trei chipuri scoțiene din diverse perioade istorice, muzeul încearcă să creeze o legătură între istorie și vizitatori.
Noua descoperire aduce, de asemenea, în prim-plan o perioadă semnificativă din istoria Egiptului Antic, reflectată acum și în Scoția.
Această nouă atracție tematică îi oferă publicului acces detaliat la procesul de realizare a acestor modele, care include replici fizice și digitale ce necesită până la 50 de ore pentru a fi reconstruite. Scanările digitale completează piesele lipsă, aproape ca într-un puzzle, iar tiparele dentare oferă informații importante. Mușchii feței sunt sculptați în ceară albă, apoi scanați 3D și digitalizați, exemplificând cele mai noi progrese tehnologice din criminalistică și antropologie, scrie Interesting Engineering.
De obicei, arheologii nu se concentrează pe animarea chipurilor celor care se află în colecțiile muzeelor. Totuși, munca lui Rynn scoate în evidență valoarea studierii craniilor și a structurii osoase ca metodă științifică ce urmărește să readucă la viață oamenii din trecut.
Vizitatorii moderni pot descoperi trecutul ca fiind uman, iar, în mod interesant, chipurile de mii de ani vechime nu sunt chiar atât de diferite de fețele noastre de astăzi, a concluzionat Rynn.
Alergia care ar fi dus la dispariția mamutului lânos
Inteligența Artificială a descoperit sute de geoglife necunoscute în apropiere de liniile Nazca