Home » D:News » Ce au observat oamenii de știință în creierul copiilor cu autism?

Ce au observat oamenii de știință în creierul copiilor cu autism?

Ce au observat oamenii de știință în creierul copiilor cu autism?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.10.2024

Un studiu recent de la Universitatea din Rochester, SUA a analizat densitatea neuronilor din creierul copiilor cu autism, aducând noi perspective asupra manifestărilor acestei tulburări, scrie Science Alert, care citează Autism Research.

Autismul, caracterizat prin diferențe comune în comportamentele motorii și sociale, afectează indivizii în moduri unice. O echipă de cercetători de la Universitatea din Rochester, New York, SUA a realizat un studiu care utilizează tehnici avansate de scanare pentru a analiza structura și densitatea materiei cenușii din creierul copiilor cu autism.

Analiza detaliată a fost posibilă datorită unei forme de RMN cu contrast ridicat, care le-a permis cercetătorilor să compare imaginile a 142 de copii autiști cu cele ale 8.971 de copii din grupul de control. Scanările au fost făcute inițial la vârsta de 9 sau 10 ani, cu o revenire la câțiva ani după aceea.

Diferențele observate au fost specifice autismului

Rezultatele au arătat densități neuronale mai scăzute în anumite regiuni ale cortexului cerebral, zone implicate în învățare, raționare și formarea memoriei. Pe de altă parte, unele zone, precum amigdala, au prezentat o densitate crescută a neuronilor, sugerând posibile legături cu procesarea emoțiilor.

Diferențele observate au fost specifice autismului, comparativ cu copiii care au ADHD sau anxietate. Deși este prematur să se determine ce înseamnă aceste variații, ele ar putea ajuta la explicarea unor caracteristici ale autismului și la dezvoltarea unor intervenții terapeutice mai specifice.

„Aceste măsurători ar putea identifica indivizi cu autism care ar putea beneficia de intervenții terapeutice adaptate”, afirmă Zachary Christensen, cercetător principal.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase