Calitatea aerului din capitala Indiei, Delhi, s-a deteriorat alarmant în ultimele zile. Practic, nivelul este de circa 30 de ori peste limita de siguranță, iar experții estimează că situația se va agrava. Ei spun că în aer sunt numeroase particule care pun în pericol sănătatea localnicilor.
Nivelul de poluare a depășit de 25-30 de ori limita de siguranță recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în mai multe locuri din oraș săptămâna trecută, potrivit BBC.
Experții au avertizat că situația se va agrava în următoarele zile din cauza condițiilor meteorologice, a folosirii petardelor în timpul festivalului de Diwali și a incendierilor resturilor de pe terenurile agricole din regiune.
Delhi și alte orașe din nordul Indiei raportează nivele extreme de poluare a aerului între octombrie și ianuarie în fiecare an, provocând perturbări în afaceri, închiderea școlilor și a birourilor.
Nivelul de particule mici (cunoscute sub numele de PM 2,5), care pot pătrunde adânc în plămâni și provoacă o serie de boli, a ajuns luni până la 350 de micrograme pe metru cub în unele zone, arată datele de pe site-ul guvernamental Safar. Potrivit site-ului web, calitatea aerului este clasificată ca foarte slabă atunci când nivelul de PM 2,5 ajunge între 300 până la 400.
Orașul Delhi este învăluit într-o pătură groasă de smog în fiecare iarnă din cauza fumului, prafului, vitezei scăzute a vântului, emisiilor vehiculelor și arderii miriștilor din recoltă.
Guvernul a interzis folosirea petardelor și a adoptat un plan, cunoscut sub numele de GRAP, pentru a combate poluarea. Documentul interzice toate activitățile care implică utilizarea cărbunelui și a lemnului de foc, precum și utilizarea generatoarelor diesel pentru servicii care nu sunt de urgență.
Autoritățile din Delhi au avertizat locuitorii să rămână în casă cât mai mult posibil și au redus activitatea din domeniul contrucțiilor. De asemenea, au îndemnat oamenii să folosească transportul public pentru a reduce emisiile vehiculelor.