Un studiu recent a arătat că unele persoane cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD) se descurcă cel mai bine în perioadele de stres ridicat, potrivit The Guardian.
Autorul principal al studiului, Maggie Sibley, psiholog clinician și profesor de psihiatrie la Universitatea din Washington, și-a propus inițial să afle dacă este posibil ca adulții să se vindece de ADHD. Într-un studiu anterior, publicat în 2022, ea a investigat un set de date al Institutului Național de Sănătate Mintală care a urmărit 600 de pacienți cu ADHD pe parcursul a 16 ani, începând din copilărie.
„Ceea ce am găsit a fost acest model de ADHD fluctuant, iar majoritatea persoanelor care se simțeau mai bine, se întorceau apoi din nou la ADHD”, a spus ea.
Pentru studiul mai recent, publicat în Journal of Clinical Psychiatry, ea a revenit la același set de date pentru a încerca să își dea seama ce circumstanțe ar putea duce la ameliorarea simptomelor ADHD.Sibley a crezut că pacienții cu ADHD ar simți cea mai mare ușurare în timpul perioadelor de stres scăzut. Ceea ce a descoperit a fost însă contrariul.
Studiul ei a identificat trei grupuri diferite de pacienți cu ADHD: cei care au experimentat perioade de aparentă recuperare completă, cei care au experimentat remisiuni parțiale și cei ale căror simptome ADHD au rămas stabile în timp.
Persoanele care au experimentat o recuperare completă temporară erau mai susceptibile de a o experimenta în perioade solicitante sau, mai simplu spus, de stres. Cei care au avut perioade de recuperare parțială au fost, de asemenea, mai susceptibili de a avea anxietate comorbidă.
Arij Alarachi, doctorand în psihologie la Universitatea McMaster, spune că este logic ca ADHD să răspundă diferit la diferite circumstanțe.
Creierele ADHD nu se schimbă prea mult, a spus Alarachi, dar oamenii își pot adapta circumstanțele pentru a face față mai bine tulburării. După cum arată studiul lui Sibley, chiar și în rândul persoanelor cu ADHD, aceste strategii ar putea arăta diferit, deoarece „ADHD vine într-o mulțime de forme și dimensiuni diferite”, a adăugat Alarachi.
„Vedem că la nivel micro, termenele limită sunt utile (pentru persoanele cu ADHD), iar când lucrurile sunt mai urgente, sunt capabile să fie mai productive și să se hiperconcentreze”, a spus Sibley. Totuși, acest lucru nu este aplicabil tuturor persoanelor care suferă de această tulburare. „Întotdeauna le spun oamenilor cu ADHD că trebuie să învețe să își scrie propriul manual de instrucțiuni”, a adăugat ea.