Home » Natură » Temperaturi noi înregistrate în două treimi din pădurile tropicale cheie

Temperaturi noi înregistrate în două treimi din pădurile tropicale cheie

Publicat: 22.10.2024

Două treimi din zonele-cheie pentru biodiversitate (KBA) din pădurile tropicale se confruntă cu noi condiții de temperatură pe măsură ce clima noastră se schimbă, arată o cercetare.

KBA identifică cele mai importante locuri de pe Pământ pentru specii și habitatele acestora.

Noul studiu – realizat de universitățile Exeter, Manchester Metropolitan și Cambridge – a evaluat 30 de ani de condiții de temperatură sub coronamentul pădurii în KBA-uri din pădurile tropicale din întreaga lume.

S-a constatat că 66% din KBA din pădurile tropicale au trecut recent la noi „regimuri de temperatură” (mai mult de 40% din măsurătorile de temperatură fiind în afara intervalului înregistrat anterior acolo).

Restul de 34% nu cunosc încă noi regimuri de temperatură, iar cercetătorii sugerează că aceste locuri pot fi refugii vitale pentru biodiversitate.

„Sub coronamentul pădurilor tropicale, există o biodiversitate bogată într-un climat foarte stabil”, a declarat Dr. Brittany Trew, de la Institutul pentru Mediu și Sustenabilitate din campusul Penryn al Exeter din Cornwall.

Cele mai importante locuri de pe Pământ pentru specii și habitate

„Ca atare, speciile de acolo sunt expuse unui risc deosebit de ridicat din cauza noilor regimuri anuale de temperatură, deoarece au evoluat într-o gamă restrânsă de condiții. Acestea pot fi capabile să tolereze doar o mică marjă de încălzire peste ceea ce sunt obișnuite.”

Cadrul global privind biodiversitatea post-2020 include un proiect de obiectiv conform căruia cel puțin 30 % din suprafața terestră la nivel global va fi conservată până în 2030 și identifică în mod specific KBA-urile drept o prioritate esențială în acest sens.

„Volumul de capital politic și economic dedicat protejării biodiversității este deplorabil de inadecvat. Constatările noastre arată că procesul dureros de triaj al conservării – selectarea de noi zone protejate – trebuie, prin urmare, să ia în considerare impactul schimbărilor climatice în curs de desfășurare asupra acestor situri în evaluările de prioritizare”, a explicat Dr. Alexander Lees, lector în biodiversitate la Manchester Metropolitan University.

KBA-urile nu primesc automat protecție formală – acest lucru este decis de guvernele naționale din zonele identificate.

Documentul evidențiază faptul că – din cele 34% din KBA-urile din pădurile tropicale care nu cunosc noi regimuri de temperatură – mai mult de jumătate nu sunt protejate în prezent.

Speciile sunt expuse unui risc deosebit de ridicat

„Avem nevoie de politici inteligente din punct de vedere climatic care să protejeze aceste refugii vitale”, a declarat Dr. Trew.

Cercetătorii au utilizat măsurători ale temperaturii, date din satelit și un model de microclimat pentru a evalua temperaturile orare din apropierea solului în toate pădurile tropicale din lume.

Proporția KBA-urilor din Africa și America Latină cu noi regimuri de temperatură a fost deosebit de ridicată (72% și 59%), în timp ce mai puține KBA-uri din Asia și Oceania au trecut la noi temperaturi (49%).

Unele KBA din America Latină (2,9%) – și un număr mic din Asia și Oceania (0,4%) – au trecut recent la regimuri de temperatură aproape complet noi (mai mult de 80% din măsurătorile de temperatură în afara intervalului anterior).

În America Latină, aceste KBA-uri erau toate situate în Ecuador, Columbia, Venezuela sau Panama, Anzii tropicali fiind afectați în mod deosebit, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Paduri tropicale mai bine protejate inseamna un nivel de trai mai ridicat

Structură subterană mayașă și piramide ascunse, descoperite în pădurile tropicale din Mexic

O nouă specie de bufniță, descoperită în pădurile tropicale din Africa Centrală

Păsările tropicale din pădurile din Panama trec printr-un declin sever

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase