Injecțiile administrate pentru pierderea în greutate și tratarea diabetului de tip 2 ar putea ajuta persoanele dependente de alcool sau opioide, potrivit unui nou studiu, relatează joi Sky News.
Cercetătorii au constatat că injecțiile au dus la o rată de intoxicație cu alcool cu 50% mai scăzută la persoanele care le luau, comparativ cu cele cărora nu le-au fost prescrise. Ei au constatat, de asemenea, că utilizarea „off-label” a medicamentelor (în moduri de administrare neaprobate) ar putea ajuta persoanele dependente de opiacee.
Într-un studiu publicat în jurnalul științific Addiction, cercetătorii au analizat agoniştii receptorilor peptidei-1 de tip glucagon (GLP-1 RA), despre care au spus că includ medicamentul Ozempic și / sau medicamentele polipeptidei insulinotropice dependente de glucoză (GIP), despre care au spus că includ marca Mounjaro.
Astfel de medicamente pot ajuta la limitarea dependențelor deoarece, pe lângă faptul că acționează asupra apetitului, ele afectează și părți ale creierului care întrețin comportamentul adictiv, sugerează experții în sănătate.
Cercetătorii au examinat 817.309 persoane cu antecedente de consum de alcool, dintre care 5.621 aveau o prescripție pentru un GLP-1 RA sau GIP. Ei au constatat că persoanele cu tulburări legate de consumul de alcool care aveau o prescripție pentru aceste medicamente aveau o rată de intoxicație cu alcool cu 50% mai mică, comparativ cu cei care nu aveau.
Studiul, derulat de Universitatea Loyola din Chicago, SUA, a analizat, de asemenea, 503.747 de persoane cu antecedente de tulburări legate de consumul de opioide, dintre care 8.103 cărora li s-a prescris un GLP-1 RA sau GIP.
Studiul a arătat că persoanele cu această dependență cărora li s-au prescris medicamentele respective au un risc cu 40 % mai scăzut de supradoză de opioide.
Rezultatele au arătat că medicamentele „ar trebui investigate ca o nouă opțiune de tratament farmacoterapeutic” pentru persoanele cu „dependență de alcool și opioide”, au declarat autorii studiului.