Home » Știință » Cercetătorii au găsit genele care ajută la slăbit

Cercetătorii au găsit genele care ajută la slăbit

Publicat: 17.10.2024

Alegerile pe care le facem cu privire la dietă și la exercițiile fizice au un rol esențial în determinarea masei corporale, însă genele sunt cele care stabilesc baza pentru acumularea și arderea rezervelor de grăsime. Iată genele care fac slăbitul mai ușor!

Recent, oamenii de știință au descoperit genele care fac slăbitul mai ușor, în număr de 14, care ar putea influența modul în care indivizii scad în greutate ca răspuns la exerciții fizice. Cercetătorii de la Universitatea Essex și Universitatea Anglia Ruskin, din Marea Britanie, au recrutat 38 de voluntari cu vârste cuprinse între 23 și 40 de ani, împărțiți într-un grup de control și un grup de exerciții, care au efectuat trei sesiuni de alergare de 20-30 de minute pe săptămână timp de câteva luni.

„Am presupus că opt săptămâni de antrenament de rezistență ar putea reduce masa corporală, dar participanții ar avea îmbunătățiri la rate diferite, iar acest lucru ar putea fi explicat, în parte, prin diferențele lor genetice”, au scris cercetătorii în lucrare.

Așa cum era de așteptat, cei care au urmat programul de alergare au slăbit. Totuși, cantitatea de greutate pierdută a variat semnificativ în moduri care nu puteau fi atribuite doar diferențelor de antrenament. Prin testarea ADN-ului, cercetătorii au identificat variante genetice mai frecvente la cei care au scăzut mai mult în greutate.

Care sunt genele care fac slăbitul mai ușor?

Echipa a reușit să identifice variante în 14 gene specifice legate de o scădere mai mare în greutate: participanții care aveau cele mai multe dintre aceste variante genetice au pierdut în medie 5 kilograme, în comparație cu o medie de 2 kilograme la cei cu mai puțini sau fără astfel de markeri genetici în ADN-ul lor.

Un exemplu de genă subliniată de cercetători este PPARGC1A, care este responsabilă de proteina PGC-1-a, asociată cu modul în care celulele noastre procesează și gestionează energia. Analiza a arătat că combinația dintre variantele genetice și antrenament a prezis 62% din variația scăderii în greutate în grupul de exerciții, notează Science Alert.

Împreună cu studiile anterioare care au legat factorii genetici de scăderea în greutate, noile cercetări subliniază că menținerea unei greutăți sănătoase este un proces diferit pentru fiecare persoană și poate necesita abordări personalizate.

„Rezultatele acestui studiu confirmă relevanța și potențiala aplicabilitate a geneticii în exerciții fizice și în managementul greutății. După cum s-a observat, genomul uman are un rol crucial și are multe interacțiuni cu răspunsurile și adaptările bazate pe exerciții fizice”, au scris cercetătorii.

Fără exerciții fizice, „nu contează ce gene ai”

Aceste constatări nu înseamnă că există o „magie” a scăderii în greutate în genele noastre. Cercetătorii subliniază că este nevoie de efort și acțiune în combinație cu genetica pentru a gestiona greutatea.

Mai mult, exercițiile fizice au, de obicei, beneficii pentru sănătatea noastră în multe feluri. Interesant este că cinci dintre genele asociate cu „slăbirea” identificate în acest studiu au un rol în inteligență și/sau sănătatea mintală, inclusiv în depresie. Există o relație între depresie și obezitate, iar studiile sugerează cauze biologice comune. Deși această asociere este complexă, cercetările arată o influență genetică puternică.

„Acest studiu a evidențiat câteva gene importante asociate cu scăderea în greutate, dar este important să ne amintim că genele nu vor avea un impact fără exerciții fizice și schimbări de stil de viață, deoarece toate sunt interconectate”, spune specialistul în exerciții fizice Henry Chung, de la Universitatea Essex.

„Fără intervenție, ele nu își vor arăta adevăratul potențial și, în acest caz, nu contează ce gene ai”, conchide Chung.

Cercetarea a fost publicată în Research Quarterly for Exercise and Sport.

Vă recomandăm să citiți și:

Genomul uman, stocat într-un „cristal” indestructibil care ne-ar putea readuce la viață după dispariție

Până în 2050, miopia ar putea afecta aproape 40% dintre tineri

Microplasticele ar putea ajunge în creierul oamenilor și prin respirație

Ce efecte a descoperit un studiu în cazul tinerilor hărțuiți în liceu?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase