Premiul Nobel pentru Economie 2024 a fost acordat unui trio de economiști pentru cercetările lor privind impactul instituțiilor asupra prosperității națiunilor. Daron Acemoglu, Simon Johnson și James Robinson vor împărți premiul în valoare de 1 milion de dolari.
Comitetul Nobel a apreciat contribuția lor la înțelegerea modului în care instituțiile modelează dezvoltarea economică, notează CNN.
„Laureații au arătat că o explicație pentru diferențele în prosperitatea țărilor o reprezintă instituțiile societale care au fost introduse în timpul colonizării,” a declarat comitetul.
Acemoglu, profesor turco-american la MIT, și Robinson, profesor britanic la Universitatea din Chicago, au argumentat în cartea lor „Why Nations Fail” (2012) că bogăția națiunilor depinde de instituțiile lor politice și economice. Ei au comparat nivelul de trai din două orașe numite Nogales – unul în Arizona și altul în Mexic – pentru a ilustra acest concept.
„Țările care au dezvoltat instituții incluzive au devenit în timp prospere, în timp ce cele care au dezvoltat instituții extractive au cunoscut o creștere economică scăzută persistentă”, a explicat comitetul, rezumând concluziile cercetării laureaților.
Anul trecut, premiul a fost câștigat de Claudia Goldin pentru cercetările sale care au scos la iveală motivele diferențelor de gen în ceea ce privește participarea la forța de muncă și veniturile.