Home » Istorie » Arheologii au descoperit o rețea de camere și tuneluri subterane ascunse în „Locul Morților”

Arheologii au descoperit o rețea de camere și tuneluri subterane ascunse în „Locul Morților”

Publicat: 17.10.2024

Arheologii din cadrul proiectului Lyobaa au confirmat existența unei rețele de camere și tuneluri subterane sub Mitla – „Locul Morților” zapotecilor.

Mitla este un sit arheologic asociat culturii zapotece, care este situat în Valea Oaxaca, în actualul stat Oaxaca din sudul Mexicului.

Proiectul Lyobaa este o echipă de cercetare multidisciplinară condusă de Institutul Național Mexican de Istorie și Antropologie (INAH), Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM) și Asociația ARX pentru Cercetare și Explorare Arheologică.

Echipa a utilizat metode geofizice avansate, cum ar fi Ground Penetrating Radar (GPR), Electric Resistivity Tomography (ERT) și Seismic Noise Tomography pentru a scoate la lumină rețeaua de camere și tuneluri.

Mai multe camere sau morminte neexplorate încă

Aceștia au dezvăluit un gol mare sub altarul principal de la Biserica San Pablo Apostol din Mitla și o rețea de tuneluri, care se întinde în mai multe direcții

„Această nouă descoperire se aliniază cu relatările antice, inclusiv cele ale părintelui dominican Francisco de Burgoa din secolul al XVII-lea, care a descris un labirint de camere și tuneluri sub sit, considerat de vechii zapoteci drept o intrare în lumea subterană sau Lyobaa”, se arată într-o declarație de presă a Proiectului Lyobaa.

Echipa a identificat, de asemenea, anomalii geofizice subterane suplimentare în Grupul Calvario, Grupul Arroyo și Grupul Sudic al structurilor de suprafață.

Mitla, un sit arheologic din sudul Mexicului, asociat culturii zapotece

Structurile de suprafață pot corespunde mai multor camere sau morminte care încă nu au fost explorate de către arheologi.

„În plus, Ground Penetrating Radar a dezvăluit și potențialele rămășițe ale unei scări monumentale anterioare, care s-ar afla sub nivelul actual al podelei Palatului în Grupul Coloanelor, cu implicații importante pentru cronologia sitului arheologic”, au declarat cercetătorii proiectului Lyobaa.

Aceștia intenționează să coroboreze datele cu sonde suplimentare și săpături arheologice pentru a determina natura exactă a anomaliilor geofizice identificate, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„Galeria condorului“ și tuneluri ascunse, descoperite sub complexul de temple Chavín de Huántar

Lampă cu o față umană grotescă, descoperită în tunelurile antice ale orașului Ierusalim

Tuneluri medievale secrete, descoperite sub o potecă în Țara Galilor

Noushabad, orașul subteran redescoperit din greșeală. Ascunde o rețea vastă de tuneluri și încăperi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase