Dintre numeroasele inițiative noi gândite de oamenii de știință pentru a proteja speciile amenințate de pericolele provocate de temperaturile record ale oceanelor, noul program de „întâlniri rapide pentru scoici” din Florida ar putea fi cel mai eficient.
Cercetătorii acționează ca… pețitori pentru scoica regină, o moluscă ce are un statut emblematic în Florida Keys. Ei acționează prin îndepărtarea scoicii de căldura habitatului său de lângă țărm și relocarea ei în ape mai adânci și mai reci, unde o așteaptă o multitudine de noi parteneri potențiali.
Echipa mică, dar dedicată, de la Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) conduce un fel de Tinder submarin pentru gasteropode, al căror număr a suferit un declin aproape total în ultimii ani, ca urmare a creșterii temperaturilor mării.
Cercetătorii consideră că schimbarea mediului încurajează scoicile, care sunt în mare parte letargice și infertile în apele de mică adâncime excesiv de calde, să se plimbe liber și să se împerecheze în medii mai potrivite cu un nou grup de potențiali tovarăși.
„Scoicile de lângă țărm sunt destinate unei vieți de celibat, iar noi încercăm să rezolvăm acest lucru”, spune Gabriel Delgado, cercetător științific și specialist în scoici în cadrul FWC, care a supravegheat relocarea a peste 200 de scoici.
„Este ca și cum: Hei, oameni buni, aveți probleme în a întâlni o scoică. Ei bine, iată că mai sunt câteva la petrecere, acum vă puteți deschide puțin mai mult unul față de celălalt”, adaugă el.
Conform cifrelor, populația de cochilii regină din Florida, odinioară răspândită în Caraibe, Golful Mexic și în jurul Bermudelor, a scăzut vertiginos de la aproximativ 700.000 în 2017 la 126.000 cinci ani mai târziu, notează The Guardian.
Delgado enumeră alți factori care au contribuit la dispariție, inclusiv uraganele Irma din 2017 și Ian din 2022, care au sufocat și ucis un număr mare de exemplare, precum și amenințarea mereu prezentă a braconajului. Recoltarea scoicii regine este ilegală în Florida încă din anii 1970, însă carnea acesteia rămâne o delicatesă populară.
Cu toate acestea, Delgado și echipa sa s-au concentrat recent asupra căldurii extreme a oceanelor din Florida. Anul trecut, temperatura de suprafață din Florida Keys a fost înregistrată la 38 grade Celsius, considerată a fi un record mondial.
Ideea relocării a venit în urma unor experimente similare, dar la scară mai mică, realizate la începutul acestui secol, în care scoicile de lângă țărm au fost mutate în agregări de reproducere din larg și s-au stabilit rapid ca fiind „capabile de reproducere”, explică el.
„Se împerecheau, depuneau ouă, dar, din nefericire, nu am urmărit niciodată anul următor pentru a vedea dacă nu se mai distingeau de scoicile native din larg”, mai adaugă Delago.
Anul acesta, găsirea scoicilor de larg pentru relocare a fost un efort al comunității.
„Am rugat publicul să fie atent. Le-au semnalat online, unii oameni au trimis e-mailuri, iar noi am folosit voluntari din comunitate pentru a aduna cele 208 pe care le-am mutat în iunie într-o agregare offshore”, explică specialistul.
De ce nu este bine să aduni scoicile de pe plajă
Pista de alergare de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 a fost făcută din scoici