Un singur univers vast, antic și misterios nu este suficient? Ei bine, se pare că există și altele. Printre fizicieni, acest concept nu este controversat. Universul nostru este doar unul într-un ocean inimaginabil de mare de universuri, denumit multivers. Câte universuri cred cercetătorii că există?
Câte universuri cred cercetătorii că există? Dacă conceptul de multivers nu este deja destul de greu de înțeles, fizica descrie mai multe tipuri de multivers. Cel mai ușor de înțeles este numit multiversul cosmologic.
Ideea de aici este că Universul s-a extins la o viteză uluitoare într-o fracțiune de secundă după Big Bang. În această perioadă de inflație, au avut loc fluctuații cuantice care au cauzat apariția unor bule separate de universuri, care la rândul lor au început să se extindă și să formeze alte bule. Fizicianul rus Andrei Linde a propus acest concept, sugerând că există o infinitate de universuri care nu mai au legătură cauzală între ele, fiind astfel libere să se dezvolte în moduri diferite, scrie NewScientist.
Spațiul cosmic este imens, poate chiar infinit. Dacă vei călători suficient de departe, unele teorii sugerează că ai putea întâlni dublura ta cosmică: o copie a ta trăind într-o copie a lumii noastre, dar într-o altă parte a multiversului. Teoria coardelor, o explicație notoriu de teoretică a realității, prevede un număr extrem de mare de universuri, poate 10 la puterea 500 sau chiar mai multe, fiecare cu parametri fizici ușor diferiți.
Apoi avem multiversul cuantic. Fizicianul Hugh Everett a propus această idee, prezisă de interpretarea sa a „multiplelor lumi” în fizica cuantică. Teoria lui Everett este că efectele cuantice cauzează divizarea constantă a Universului. Asta ar putea însemna că deciziile pe care le luăm în acest univers au implicații pentru alte versiuni ale noastre, care trăiesc în lumi paralele.
Astronomii ar fi descoperit sursa pentru energia vântului solar
„O gogoașă misterioasă”, descoperită în nucleul Pământului