Home » Cultură » Unii cercetători susțin că ar trebui să reducem dimensiunea halbei de bere

Unii cercetători susțin că ar trebui să reducem dimensiunea halbei de bere

Unii cercetători susțin că ar trebui să reducem dimensiunea halbei de bere
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.10.2024

„Oamenii de știință vor să vă micșoreze halba!”; așa suna unul dintre cele mai îndrăznețe titluri despre un studiu care a eliminat paharele de halbă din mai multe localuri din Anglia și le-a înlocuit cu pahare mai mici (scăzând prețurile în consecință).

Studiul a constatat că toți clienții au cumpărat cu aproape 10% mai puțină bere atunci când nu erau disponibile halbele. De precizat este că o halbă are aproximativ o jumătate de litru (473 de mililitri).

Dacă ar fi adoptată la nivel național, cercetătorii au concluzionat că strategia ar putea reduce consumul de alcool și ar contribui la combaterea obezității.

Industria, furioasă după experimentul halbelor reduse

Reprezentanții industriei au trecut imediat la ofensivă.

„Dificultatea cu care s-a confruntat acest studiu chiar și în a găsi pub-uri care să participe arată că halba este încă o măsură solicitată de consumatori la bar. Având în vedere că mai puțin de 1% dintre localurile abordate în cadrul studiului au fost de acord să testeze măsura mai mică și că niciunul dintre cele 12 pub-uri care au participat nu a ales să păstreze schimbarea, verdictul este clar”, a declarat Ash Corbett-Collins, președintele Campaign for Real Ale.

Camra are dreptate în privința cifrelor: cercetătorii au invitat mai mult de 1.700 de localuri să ia parte la studiu și au reușit să convingă doar 13 (unul a fost exclus din rezultate deoarece continua să vândă halbe alături de măsuri mai mici).

Au fost cercetătorii surprinși că atât de puține pub-uri au dorit să se implice?

„Am fost surprinsă că am reușit să desfășurăm studiul. Atunci când am vorbit cu pub-urile și barurile înainte de COVID-19, niciunul nu a vrut să participe. Oamenii nu vor să se joace cu halba!”, spune Eleni Mantzari, cercetător de la Universitatea Cambridge.

Pete Brown, autorul mai multor cărți despre bere și pub-uri, este revoltat, potrivit The Guardian.

„Am tremurat de furie când am auzit despre el. Pub-urile sunt în genunchi. Pierdem două pub-uri pe zi. De parcă nu am fi avut destule motive de îngrijorare, acum vin după halbele noastre”, răspunde el.

„Porțiile mai mari sunt legate de obezitate”

Mantzari – ea însăși o băutoare la halbă – neagă acest lucru. Ea explică faptul că nu există multe dovezi cu privire la impactul dimensiunilor porțiilor atunci când vine vorba de alcool, dar există o mulțime de cercetări privind porțiile de alimente.

„Porțiile mai mari sunt legate de obezitate. Atunci când porțiile sunt mai mici, consumul este mai scăzut. În ceea ce privește berea, am vrut doar să obținem dovezi. Depinde de cei responsabili ce fac cu ele”, spune ea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Care sunt sortimentele de bere preferate ale românilor?

Schimbările climatice îngrijorează producătorii de bere și de înghețată

Un studiu arată de ce berea rece are un gust mai bun

Vacile lui Mark Zuckerberg sunt hrănite cu nuci macadamia și bere

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase