În iulie 1969, Neil Armstrong și Buzz Aldrin au intrat în istorie ca primii oameni care au pășit pe suprafața Lunii. Cinci alte misiuni cu echipaj uman au ajuns pe Lună în anii următori, înainte ca programul Apollo să se încheie în 1972. Ce au lăsat oamenii pe Lună?
Până în prezent, 24 de astronauți (toți americani) au vizitat Luna, dintre care 12 au mers pe suprafața sa, și mai mulți astronauți sunt programați să facă acest lucru în cadrul programului spațial Artemis, lansat în 2017. Acestora li se adaugă numeroase misiuni fără echipaj, începând cu sonda sovietică Luna 2, care a fost prima care s-a prăbușit pe Lună, în 1959. Ce au lăsat oamenii pe Lună?
În total, omenirea a trimis aproximativ 225.000 de kilograme de artefacte umane pe suprafața satelitului nostru natural.
O parte din ce au lăsat oamenii pe Lună este evidentă. Peste 70 de vehicule spațiale rămân pe Lună, din simplul motiv că sunt grele și costul de a le aduce înapoi este prea mare. Acestea reprezintă cea mai mare parte a masei lăsate acolo.
O altă parte este formată din deșeurile produse în timpul călătoriei, pe care astronauții le-au aruncat la destinație. Pe lângă gunoi, de la ambalaje alimentare la șervețele umede, aproape 100 de pachete cu urină și excremente umane au fost abandonate acolo, potrivit Britannica.
Astronauții din misiunile Apollo au lăsat în urmă și unelte și echipamente de televiziune de care nu mai aveau nevoie. Ei renunțau la greutatea suplimentară din modulele lor de comandă pentru a maximiza cantitatea de mostre de pe suprafața Lunii pe care o puteau aduce înapoi pe Pământ. În schimbul a ceea ce au lăsat în urmă, misiunile Apollo au reușit să aducă aproximativ 385 de kilograme de roci selenare și sol.
Apoi, există suvenirurile. Șase steaguri americane au fost plantate pe suprafața Lunii. Cel mai probabil sunt decolorate acum, la fel ca fotografia pe care Charles Duke a lăsat-o acolo, cu el și familia sa. De asemenea, două mingi de golf sunt undeva pe Lună, după ce Alan Shepard a încercat să lovească una în gravitația scăzută.
Modulul de aselenizare al misiunii Apollo 11 este încă acolo, marcat cu o placă pe care scrie: „Aici oamenii de pe planeta Pământ au pășit pentru prima dată pe Lună în iulie 1969 d.Hr. Am venit în pace pentru întreaga omenire.”
Mesajul evidențiază triumful aterizării pe Lună pentru întreaga umanitate, deschizând noi frontiere, în ciuda Războiului Rece dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, care declanșase cursa spațială către Lună. În același spirit, astronauții americani au lăsat două medalii care le fuseseră acordate cosmonauților sovietici Yuri Gagarin și Vladimir Komarov, pionieri spațiali care au pierit în accidente tragice.
Gagarin și Komarov nu au fost ultimele persoane comemorate pe Lună. În 1998, cenușa astrogeologului Gene Shoemaker a fost trimisă pe Lună într-o misiune de explorare, unde acum se odihnește printre praful selenar.
În doar 50 de ani, omenirea și-a pus cu siguranță amprenta pe suprafața selenară, în mai multe feluri. Una dintre cele mai faimoase imagini de pe Lună este fotografia urmei de încălțăminte a lui Buzz Aldrin. Având în vedere că pe Lună nu există aproape deloc atmosferă (și, deci, nici vânt care să erodeze solul), acea urmă este probabil încă acolo. Pe măsură ce NASA își propune să reia misiunile cu echipaj uman pe Lună până în 2025, este aproape sigur că oamenii vor lăsa mai multe amprente în anii ce urmează.
Astronomii ar fi descoperit sursa pentru energia vântului solar
„O gogoașă misterioasă”, descoperită în nucleul Pământului